Já přesvědčil Obamu. Biden začal „vyprávět“

01.08.2024 8:14 | Zprávy

Joe Biden zůstane prezidentem USA už jen pár měsíců. A pamatuje si, kteří demokraté ho podpořili a kteří mu od jisté chvíle začali doporučovat, aby se vzdal obhajoby prezidentského úřadu, což také nakonec učinil. A teď se rozhodl promluvit o zákulisí demokratické strany. Konkrétně o exprezidentovi Baracku Obamovi, kterému roky dělal viceprezidenta. Vynesl na světlo některá témata, jejichž zveřejnění Baracka Obamu zřejmě nepotěší.

Já přesvědčil Obamu. Biden začal „vyprávět“
Foto: archív autora
Popisek: Obama

46. prezident USA Joe Biden i před svými blížícími se 82. narozeninami dlouho říkal, že se pokusí obhájit svůj prezidentský mandát. Po první letošní televizní debatě s jeho republikánským vyzyvatelem Donaldem Trumpem v Atlantě však začal sílit tlak na to, aby to zabalil. V jistou chvíli už i matadorka demokratické strany a někdejší předsedkyně dolní komory Kongresu USA Nancy Pelosiová naznačila, že je to sice na Bidenovi, ale měl by zvážit, zda chce obhajovat mandát.

Jak dnes už všichni dobře vědí, Biden nakonec oznámil, že svůj mandát obhajovat nebude a demokratická strana se začala sjednocovat za Bidenovou dosavadní viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. V její prospěch vystoupili i exprezident Barack Obama a jeho žena Michelle.

A Biden se teď rozhodl promluvit o tom, co se dělo v nejvyšších patrech americké politiky za časů Obamova prezidentství, konkrétně v oblasti prosazování práv LGBT komunity v USA.

Americký prezident se v úterý zmínil o incidentu z roku 2012, kdy se zdálo, že přiměl Obamu změnit svůj postoj k sňatkům osob stejného pohlaví.

Novináři se Bidena zeptali na jeho „dědictví pro LGBTQ Američany“. „No, jsem opravdu hrdý na svou pozici,“ řekl. „Byl jsem první, kdo se rozhodl pro svatbu homosexuálů. Pamatujete si ten malý problém s Obamovou administrativou?“ ptal se Biden.

„Jsem naprosto spokojený s tím, že muži, kteří si berou muže a ženy si berou ženy, a heterosexuální muži a ženy, kteří si berou muže a ženy, mají nárok na stejná, přesná práva, všechna občanská práva, všechny občanské svobody,“ řekl NBC.

Server listu The Telegraph k tomu poznamenal, že vytahování 12 let starého incidentu na světlo ukazuje, že mezi Bidenem a Obamou přetrvává napětí.

„Obamovi bývalí spolupracovníci z Bílého domu patřili k nejhlasitějším hlasům, které vyzývaly Bidena, aby odstoupil. David Axelrod a Van Jones, dva bývalí zaměstnanci, vyjádřili vážné obavy z kandidatury pana Bidena bezprostředně po první prezidentské debatě 27. června, kdy na pódiu s Trumpem předvedl katastrofální a nejistý výkon,“ doplnil server listu.

Nový průzkum společností Morning Consult a Bloomberg, zveřejněný ve středu, ukázal, že v nerozhodnutých státech, kde se jednou volí demokraté, podruhé republikáni a potřetí třeba zase demokraté, má Kamala Harrisová podporu 48 procent v sedmi klíčových státech oproti Trumpovým 47 procentům.

„Kamala Harrisová vymazala vedení Donalda Trumpa na sedmi bojištích. Viceprezidentka se veze na vlně nadšení mezi mladými, černými a hispánskými voliči,“ napsala agentura Bloomnerg s tím, že Harrisová oslovuje právě ty voličské skupiny, které Biden jako kandidát nedokázal přesvědčit.

Demokratická viceprezidentka předstihla svého rivala z republikánské strany v Arizoně a Nevadě a více než zdvojnásobila Bidenův náskok před Trumpem v Michiganu.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Průzkumy jako u nás !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 01.08.2024 9:13:58
Vylhané a cinknuté. Deep state se připravuje na podvody ve prospěch Kamaly . Pořád stejný scénář !

|  8 |  0

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…