Jana Maláčová povede sociální demokraty. Panuje strach, že se spojí s Konečnou

05.10.2024 18:01 | Monitoring

Jana Maláčová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí v Babišově vládě, vystřídala na postu předsedy Sociální demokracie Michala Šmardu. Ten nedokázal protlačit sociální demokraty přes troje volby, při kterých Sociální demokracie nezískala výsledky, které by se daly označit za úspěch. Maláčová dopředu deklarovala, že se pokusí dohodnout i s koalicí STAČILO! vedenou Komunistickou stranou Čech a Moravy. „Fakt, že se část politického spektra šikuje pod rudým komunistickým praporem, je alarmující,“ bubnuje na tamtamy paniky ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Jana Maláčová povede sociální demokraty. Panuje strach, že se spojí s Konečnou
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jana Maláčová ve volebním štábu ČSSD

Novou předsedkyní Sociální demokracie se po konání sjezdu strany v Hradci Králové stala Jana Maláčová. Proti ní kandidoval Jiří Dienstbier, který od ledna 2014 do listopadu 2016 působil v Sobotkově vládě jako ministr bez portfeje, který měl na starosti lidská práva a rovné příležitosti.

Před konáním sjezdu poskytla Jana Maláčová rozhovor pro Novinky, kde řekla, že na levici není místo pro animozity, ale pro spolupráci. „Sociální demokracie je protivládní strana. Nebudeme dělat z neochoty se dohodnout ctnost. Politika nemá být projev narcismu. Lidé si vybírají a platí své politické zástupce, aby našli řešení. Chci klást důraz na výkon a na činy. Sociální demokracii chci pořádně řídit. Budu se rvát za každého pracujícího člověka. To je ta základní změna,“ řekla v rozhovoru Maláčová.

Dienstbier na sjezdu řekl, že ke kandidatuře jej dohnala skutečnost, že jako jediná kandidovala Jana Maláčová a ta dopředu uváděla, že se o spojení levicových stran musí mluvit i s koalicí STAČILO!. „Tím zásadním důvodem bylo, že jsem se dověděl, že jediná kandidátka Jana Maláčová se snaží vytvořit antisystémovou levicovou koalici. Já osobně se domnívám, že v případě komunistů už lze těžko mluvit o levici. Taková aliance je popřením základních sociálnědemokratických principů,“ řekl delegátům Dienstbier. Jeho projev byl rušen nesouhlasnými výkřiky delegátů, a na konci dokonce zvoláním „fůj“, za které dosluhující předseda Šmarda napomenul bývalého ministra práce a exmístopředsedu strany Zdeňka Škromacha.

K vítězství ve volbě předsedy strany pogratulovala Janě Maláčové předsedkyně koalice STAČILO! Kateřina Konečná. „Gratuluji Janě Maláčové ke zvolení předsedkyní jedné z nejstarších levicových stran v České republice. Levice potřebuje každou ruku k obnovení spravedlnosti v naší zemi!“ naznačila Konečná vstřícnou tvář při očekávaných koaličních jednáních se STAČILO! se Sociální demokracií.

„Bohužel některé strany, které o sobě prohlašují, že jsou levicové, dávno opustily ideové spektrum levice a bivakují kdesi mezi populisty a konzervativní pravicí,“ zhodnotila situaci na levicovém spektru české politiky Jana Michailidu (Piráti), která při své kandidatuře na předsedkyni Pirátů v roce 2022 odpověděla, že „moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“ reagovala Michailidu na dotaz, který jí položil účastník diskuse Lukáš Doležal.

O vítězném tažení Jany Maláčové na nejvyšší post v Sociální demokracii pohovořil i ministr zdravotnictví za TOP 09 Vlastimil Válek. „Sociální demokraté mají novou předsedkyni, která seděla ve vládě estébáka, podporované komunisty. Vzhledem k tomu i ke zvažované spolupráci se soudružkou Konečnou není přízvisko Fierlinger v sukni nikterak přehnané,“ napsal s odkazem na Zdeňka Fierlingera, předsedu sociálních demokratů, který po komunistickém převratu roku 1948 „sloučil“ sociální demokracii a komunistickou stranu a stal se komunistickým funkcionářem. „Očekávám likvidaci posledních demokratických zbytků této strany. Stejně jako před 76 lety, kdy KSČ pohltila sociální demokraty poprvé,“ dodal Válek.

Podle Válka je alarmující, že se tradiční sociální demokracie šikuje pod „rudým praporem“. „Jako liberálnímu demokratovi by mi to mohlo být jedno, sociální demokracie nikdy nebyla mým šálkem kávy a za svůj osud si může sama, ale fakt, že se část politického spektra šikuje pod rudým komunistickým praporem, je alarmující,“ napsal Válek. „Inu, kdo zapomene svou minulost, je odsouzen si ji prožít znovu,“ dodal.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 47 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…