Javier Milei zanedlouho v Praze. Čeští levičáci jsou ve varu. A už se chystají

19.06.2024 20:31 | Monitoring

Argentinský prezident Javier Milei přijede do Prahy. Má zde přednášet o svých reformách rozbujelého státu, jejichž symbolem se v předvolební kampani stala motorová pila. Na Žofín, kde se bude akce konat, ale plánují dorazit i jeho levicoví odpůrci. Způsob, jakým svolávají na ostrov všechny pokrokové síly, ale internet spíše pobavil.

Javier Milei zanedlouho v Praze. Čeští levičáci jsou ve varu. A už se chystají
Foto: Archiv
Popisek: Javier Milei

Do Prahy má přijet prezident Argentiny. Vyhlášený pravičák Javier Milei vyvolává alarm v redakcích A2larm i Deník Referendum.

Prezident, který je v úřadu od loňského roku, zaujal hned po nástupu do funkce svým rázným škrtáním státních výdajů. Během prvních deseti dnů v úřadě zrušil na tři stovky ekonomických regulací.

Později lídr strany Svoboda vpřed dostál i své pověsti konzervativce, když obrátil některé trendy z předcházejících levicových vlád.

Nyní přijíždí do Prahy, kde má v příštím týdnu převzít výroční cenu Liberálního institutu a vystoupit jako hlavní řečník na konferenci Jak na neefektivní vládu.

„Kéž by si s sebou vzal svou motorovou pilu a pomohl tady osekat zbytečná ministerstva, jako se mu to podařilo u něj v Argentině,“ těší se Svobodní z Prahy 6. Motorová pila se stala hlavní rekvizitou prezidentovy volební kampaně.

Progresivní levice ale plánuje prezidentovi, v jehož programu se pojí ekonomická pravice s konzervativní hodnotovou politikou, na Žofíně ukázat svůj kategorický postoj. A svolává k tomu všechny odborář*ky i pracující, jak vyplývá z letáku, který přetiskly internetové Konzervativní noviny.

Současně má jít o gesto solidarity s argentinskými kolegy*němi všech profesí, pohlaví i genderů.

Prezident Milei se má účastnit konference na Žofíně, kde se podle autorů sejdou ti, kteří „vedou ruku vlády v tažení proti pracujícím“.

Feminist*kám je připomenuto, že tento prezident zmobilizoval „to nejreakčnější ve společnosti“ proti nedávno „vydobytému“ právu ženy na potrat.

A proto jsou voláni k solidaritě všichni aktivist*ky. Včetně bojovnictva za klima, které musí sledovat, jak kapitál odstraňuje všechna omezení k drancování zdrojů. „Voláme všechny protestující proti genocidě v Gaze – Mileiova první cesta vedla za zločincem Netanjahuem,“ připomínají v pozvánce.

Volají také všechny antifašist*ky, neboť prezident Milei podle nich povzbuzuje krajní pravici doma i v cizině, třeba italskou premiérku Meloniovou nebo španělské pohrobky frankismu.

Tito všichni musejí dát jasně najevo svůj nesouhlas s krajní populistickou pravicí, podle letáku úderkou horních deseti tisíc.

Protest na Žofíně prý ukáže i „Turkům, Okamurům, Rajchlům, Vondrům a dalším“.

„Voláme všechny skutečné demokraty, kteří chápou, kam vede agresivní diktatura kapitálu,“ končí leták.

„Při čtení pozvánky na protest proti návštěvě Javiera Mileie máte dojem, že do Prahy má přijet Hitler,“ komentovaly výzvu Konzervativní noviny.

Výzvy dělnictvu mnohým připomněly únor 1948. Jiné zajímalo, zda jsou zmíněné reakční síly placeny z Moskvy nebo z Kyjeva, a další připomínka frankistických pohrobků přiměla k satirickému zvolání „No Pasaran“.

Zazněly i názory, že odborář*ky jen opsaly leták z padesátých let a přidaly do něj pár hvězdiček.

„Je to náhodou výborný. Když si navíc člověk uvědomí, že celá ta parta jsou tři lojzové, je to ještě epičtější,“ dodal s obrovským smajlíkem známý pražský konzervativec, vystupující na síti jako Honza Paluska.

Kromě letáku svolávajícího na Žofín se po čase vyjádřil třeba Jan Čulík, vydavatel Britských listů. „No samozřejmě. Praha hostí šílence a předává mu cenu. Organizuje mediální dům Křetínského,“ napsal s hashtagem „ultrapravice“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To je neskutečný.“ Citlivé informace o Pavlovi probrány před kamerou

18:48 „To je neskutečný.“ Citlivé informace o Pavlovi probrány před kamerou

Jak se na zpravodajském kurzu prezidentského kandidáta Petra Pavla projevoval fakt, že československ…