Jedním obrázkem dorazil vědec debatu Trumpa a Harrisové

11.09.2024 8:37 | Analýza

Podle mnohých včerejší debatu mezi demokratkou Kamalou Harrisovou a republikánským kandidátem Donaldem Trumpem vyhrála současná viceprezidentka. Američtí političtí komentátoři však poukazují na to, že moderátoři stanice ABC nebyli dostatečně objektivní a upřednostňovali Harrisovou – tvrzení Trumpa důsledně ověřovali, zatímco Harrisové je nechali projít bez kontroly. I sám Trump poznamenal, že debata připomínala „tři na jednoho“.

Jedním obrázkem dorazil vědec debatu Trumpa a Harrisové
Foto: Repro: X
Popisek: karikatura debaty na stanici ABC mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou

Debata mezi Harrisovou a Trumpem se konala v úterý 10. září v 21 hodin východoamerického času (to je ve 20.00 středoevropského času). Uskutečnila se v Národním ústavním centru ve Filadelfii, které se zaměřuje na studium americké ústavy. Debata trvala 90 minut a měla dvě reklamní přestávky.

Oba kandidáti se střetli v debatě na témata jako je imigrace, potraty, situace v Gaze a válka na Ukrajině. Diskutovali také o událostech 6. ledna, kdy Harrisová kritizovala Trumpovu roli během tohoto incidentu.

Krátce po zahájení kampaně obvinil Trump Harrisovou, která má jihoasijské a afro-jamajské kořeny, že ve skutečnosti není Afroameričanka. Moderátor debaty David Muir tuto skutečnost zmínil v debatě a zeptal se Trumpa, proč si myslí, že je vhodné zasahovat do rasové identity jeho protivnice.

„Já nezasahuji, a je mi to jedno. Nezajímá mě, co je zač. Nezajímá mě. Děláte z toho velkou věc, mně je to jedno, ať je, čím chce,“ odpověděl Trump.

Poté Muir požádal Harrisovou o reakci. Ta odpověděla, že Trump opakovaně během své kariéry používá rasu jako nástroj k rozdělování amerického národa. „Upřímně si myslím, že je tragické, že máme někoho, kdo chce být prezidentem, a kdo ve své kariéře opakovaně používal rasu k tomu, aby rozděloval americký lid. Věřím, že většina z nás ví, že máme mnohem více společného, než co nás rozděluje, a nechceme tento druh přístupu, který nás neustále rozděluje, obzvlášť na základě rasy,“ uvedla.

Podle fact-checkingu deníku The Guardian Donald Trump během debaty s Kamalou Harrisovou uvedl několik nepravdivých a zavádějících tvrzení. Jedním z nich bylo jeho tvrzení o imigrantech, kde uvedl, že imigranti „přebírají města“ a že se chovají násilně. Ve skutečnosti je toto tvrzení dle deníku nepravdivé – i když do některých amerických měst přišlo více imigrantů, většina z nich přišla legálně, s pracovními povoleními nebo s povolením zůstat během soudních řízení.

Další nepravdivé tvrzení se týkalo potratů. Trump tvrdil, že potraty se provádějí až v devátém měsíci těhotenství, což je jeho opakovaná falešná argumentace. Pravdou dle fact-checkingu provedeného deníkem The Guardian je, že méně než 1 % potratů se provádí po 21. týdnu těhotenství, a když k tomu dochází, často se jedná o zdravotní nouze nebo případy závažných fetálních anomálií.

Trump také prohlásil, že kriminalita ve Spojených státech výrazně vzrostla. Toto tvrzení je rovněž nepravdivé. Podle údajů FBI násilná kriminalita během Trumpovy administrativy klesala, přičemž jediný nárůst byl zaznamenán v roce 2020 během pandemie, po čemž opět začala klesat.

Fact-checking tvrzení Harrisové článek deníku The Guardian neobsahoval. Je pouze zmíněno, že během toho, co se oba prezidentští kandidáti střetli ohledně stavu ekonomiky, byly výroky obou z nich nepřesné. „Oba se mýlí – Trump o hodně, Harrisová o trochu,“ píše britský deník.

Podle některých amerických politických komentátorů Harrisová debatu vyhrála. Konzervativní aktivista a novinář Christopher Rufo souhlasil, že Harrisová debatu vyhrála, boj o Bílý dům by to však nemělo výrazně ovlivnit. „Harrisová mírně vyhrává na body. To by nemělo závod výrazně změnit ani v jednom případě, ale dokázala tuto událost zbavit rizika a pravice nyní ztratila narativ, že Harrisová odmítá média nebo angažovanost. Bude zajímavé sledovat, zda se opět odmlčí,“ uvedl Rufo.

Podle bývalého prezidenta Baracka Obamy bude Harrisová prezidentkou pro všechny Američany. „Dnes večer jsme na vlastní oči viděli, kdo má vizi a sílu posunout tuto zemi kupředu, místo aby nás rozděloval,“ napsal na X.

„Myslím si, že to vyhrává. Působí normálně jasně a silně. Trump nedokáže zasadit úder – je chvástavý a nesoustředěný,“ uvedl i novinář Rod Dreher. Zmínil však také, že moderátoři ABC News David Muir a Linsey Davisová nebyli striktně objektivní: „Ano, moderátoři ABC jsou zaujatí, ale nemůžete jim vyčítat Trumpovu ješitnost a nepřesnost.“

„Moderátoři ABC dělají své profesi ostudu,“ komentoval chování obou moderátorů i politický komentátor a zakladatel The Daily Wire, Ben Shapiro. Sám upozornil na několik lží a misinformací Harrisové, které moderátoři opomenuli fact-checkovat. „Kde jsou moderátoři ABC, kteří kontrolují fakta? Nebo jsou v tuto chvíli příliš hluboko v zadku Kamaly Harrisové, než aby mohli mluvit?“ nechápal Shapiro.

Upozornil na lež Harrisové, která tvrdila, že Trump označil teroristy při násilných protestech v Charlottesvile za „velmi dobré lidi“. Ve skutečnosti Trump neonacisty odsoudil a tehdy při tiskové konferenci řekl toto: „Ale také jste měli na obou stranách lidi, kteří byli velmi dobří... a měli jste lidi – a to nemluvím o neonacistech a bílých nacionalistech, protože ti by měli být odsouzeni.“

Dále Harrisová hovořila o Trumpově tvrzení, že pokud on prohraje, bude „krveprolití“. Trump ovšem tímto výrokem hovořil o „ekonomickém krveprolití“.

Se Shapirem souhlasil i komentátor Matt Walsh, který upozornil na to, že moderátoři fact-checkovali fakta výhradně jen u odpovědí Trumpa. „Moderátoři aktivně ověřují fakta o Trumpovi. Kamala o Trumpovi nehorázně lže a fakta nebyla ověřena ani jednou,“ napsal na X.

„Bohužel máme moderátory, kteří jsou zaujatí a konstantně fact-checkují Donalda Trumpa,“ uvedl také prezidentský kandidát Robert F. Kennedy Jr. „Žádný z těch blábolů, které viceprezidentka říkala, neopravili a žádný z jejích neúspěchů skutečně nevysvětlili... prostě stáli stranou a dovolili, aby jí to prošlo.“

 

 

Lékař Robert Malone, který se během pandemie COVIDU-19 kriticky stavěl k vakcínám, sdílel na platformě X kreslený vtip, který vyobrazuje debatu, během níž proti Trumpovi stojí nejen Kamala Harrisová, ale také oba moderátoři.

 

 

„Myslím, že to byla moje nejlepší debata vůbec, zejména proto, že to bylo TŘI NA JEDNOHO!“ vyjádřil se k debatě také sám Donald Trump na platformě Truth Social.

Také podnikatel a miliardář Elon Musk se k nestrannosti moderátorů na síti X vyjádřil. „I když si nemyslím, že moderátoři debaty byli féroví k Donaldu Trumpovi, Kamala Harrisová předčila dnes večer očekávání většiny lidí,“ uvedl Musk. Nicméně pak vyjadřil jasnou preferenci pro Trumpa.

„Koneckonců, pokud Kamala dokáže dělat velké věci, proč to neudělala? Biden se v práci objevuje jen zřídka, takže ona už to v podstatě řídí,“ napsal Musk a závěrem příspěvku nastolil palčivou otázku listopadových voleb. „Chcete, aby současné trendy pokračovaly další 4 roky, nebo chcete změnu?“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Musk, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 11.09.2024 9:04:07
„Chcete, aby současné trendy pokračovaly další 4 roky, nebo chcete změnu?“ On mluví i o nás. V Česku to platí pro všechny volby co nás čekají letos i příští rok

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vykašlete se na hlasování a přijďte, řekli Konečné v ČT. Ta nestíhá debatu lídrů a říká k tomu své

15:59 Vykašlete se na hlasování a přijďte, řekli Konečné v ČT. Ta nestíhá debatu lídrů a říká k tomu své

ČT pořádá debatu lídrů politických stran, ale nastavila takové podmínky, že někteří lídři se jí nesm…