Jen 2 tisíce korun, píší noviny o letošní pomoci s elektřinou a plynem

02.08.2022 7:11

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) se nejednou nechal slyšet, že on ani jeho ministři nenechají občany padnout a pomohou lidem v nadcházející energetické krizi, která se může naplno projevit především s blížícími se zimními měsíci. Teď se však zdá, že pomoc Fialovy vlády bude jen symbolická, ve výši 2 tisíce korun. Informují o tom Hospodářské noviny.

Jen 2 tisíce korun, píší noviny o letošní pomoci s elektřinou a plynem
Foto: screen: CNN Prima News
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Partie.

Premiér Petr Fiala (ODS) opakovaně přislíbil svým spoluobčanům, že vláda nikoho nenechá padnout a že  liem pomůže s rostoucími cenami energií. Ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela se zase veřejně nechal slyšet, že teprve teď je ta správná doba na to využít energetického tarifu a opravdu lidem pomoct.

Jenže podle informací Hospodářských novin to s pomocí občanům ve skutečnosti bude trochu jinak. Alespoň tento rok.

„Ve čtvrtek a pátek nám zástupci ministerstva průmyslu jasně řekli, že na podporu letos půjde jen asi deset miliard korun, a to pravděpodobně jen pro elektřinu a plošně. Pokud to tedy vydělíme odběrnými místy, vychází to na nějaké dva až dva a půl tisíce na jednoho,“ řekl HN dobře informovaný zdroj s tím, že se nastavení může změnit ještě na jednání vlády.  

Tutéž informaci listu potvrdil i další nezávislý zdroj, ale pouze pod podmínkou anonymity.

Mluvčí ministerstva průmyslu Vojtěch Srnka k tomu Deníku řekl, že jde jen o jednu ze zvažovaných variant a ještě nebylo definitivně rozhodnuto. A jedním dechem dodal, že elektřinu využívá naprosto každá česká domácnost, takže by se sleva dostala i k lidem, kteří topí kupříkladu uhlím.

Ministr Síkela však ještě nedávno propočítával, že by každá domácnost mohla díky energetickému tarifu ušetřit až 16 tisíc korun. Teď to tedy v jedné z uvažovaných variant vypadá jen na 2 tisíce. Ceny elektřiny i plynu přitom na světových trzích letí strmě vzhůru.

Síkela lidem vzkázal, že se k nim nakonec dostanou všechny peníze, které vláda původně probírala.

„„Počítám s tím, že na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií poskytne vláda původně schválenou částku, která se nebude snižovat. Tedy 27 miliard prostřednictvím úsporného tarifu na plyn a elektřinu, 3,6 miliardy na pomoc těm, kteří vytápí v domácích kotelnách, a deset miliard na pomoc těm, kteří mají vytápění zajištěno z centrálních tepláren. Kromě toho odpustíme poplatky za obnovitelné zdroje ve zbytku letošního a po celý příští rok,“ napsal list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…