Ostravská školní jídelna na facebooku popisuje jeden den své práce při přípravě svačin a oběda pro školu a školku. Tým této konkrétní jídelny se skládá z 8 lidí, vedoucí školní jídelny, hlavní kuchařky a jejího zástupce a ostatních kuchařek. „Vaříme denně v průměru 460 porcí (pro děti MŠ, žáky, zaměstnance a cizí strávníky) a připravujeme cca 100 přesnídávek a svačin pro děti v MŠ. Během různých školních prázdnin vaříme také pro příměstské tábory,“ informuje jídelna na svém facebooku.
Práce ve školní jídelně je společností nedoceněná a veřejnost si nepřipouští, jaký tlak je na školní jídelny veden. „V médiích se vysílají pouze negativní reportáže. Ze strany státu je na nás vyvíjen tlak plnit spotřební koš – t.j. uvařit a podat dětem měsíčně určité množství masa, zeleniny, brambor, mléka, mléčných výrobků, ryb, luštěnin a řídit se nutričním doporučením a dodržovat přísné hygienické požadavky. Omezovat sůl a tuky. Na druhou stranu po nás veřejnost požaduje zařazovat více bezmasých pokrmů a pokrmů restauračního typu. Věřte mi, že není snadné všechny tyto požadavky dodržet a vymyslet pokrmy, které budou vypadat lákavě i po 3hodinovém výdeji,“ píše vedoucí jídelny s tím, že se musí vejít do finančního limitu 41 kč na jednu dospělou porci.
Kuchařky také musejí denně pracovat s velkými objemy jídla. „Pro představu průměrné hmotnosti připravovaných surovin: 90 kg brambor, 35 kg rýže, těstovin, 80 kg halušek, 35-45 kg masa, 55 kg = dušené zelí, mrkev, 85 kg pečené kuřecí stehno...“ vypočítává se v příspěvku na facebooku.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jakub Makarovič