Jenom 41 Kč na jídlo. Do práce před šestou. Ani ne 20 000 Kč výplata. V jídelně všem ukázali, proč se stávkovalo

Spustit čtení článku

Tato funkce je dostupná jen pro přihlášené uživatele s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší. Předplatné i Prémiové body PL můžete získat i zdarma, přečtěte sí více v tomto článku.

29.11.2023 17:45 | Monitoring

Vedoucí školní jídelny Základní školy a Mateřské školy Volgogradská v Ostravě si zoufá, že práce ve školní jídelně je nedoceněná a je velmi náročné připravit chutný a výživově vyvážený pokrm za rozumnou cenu. Cena surovin pro jednu porci se musí vejít do 41 korun. Každý den kuchaři stráví v práci téměř 9 hodin při přípravě 460 porcí, do práce musejí chodit v půl šesté ráno a vydělají si průměrně 19 tisíc korun hrubého. Proto byla podle ní stávka nutností.

Jenom 41 Kč na jídlo. Do práce před šestou. Ani ne 20 000 Kč výplata. V jídelně všem ukázali, proč se stávkovalo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Jídlo ze školní jídelny, ilustrační foto

Ostravská školní jídelna na facebooku popisuje jeden den své práce při přípravě svačin a oběda pro školu a školku. Tým této konkrétní jídelny se skládá z 8 lidí, vedoucí školní jídelny, hlavní kuchařky a jejího zástupce a ostatních kuchařek. „Vaříme denně v průměru 460 porcí (pro děti MŠ, žáky, zaměstnance a cizí strávníky) a připravujeme cca 100 přesnídávek a svačin pro děti v MŠ. Během různých školních prázdnin vaříme také pro příměstské tábory,“ informuje jídelna na svém facebooku.

Práce ve školní jídelně je společností nedoceněná a veřejnost si nepřipouští, jaký tlak je na školní jídelny veden. „V médiích se vysílají pouze negativní reportáže. Ze strany státu je na nás vyvíjen tlak plnit spotřební koš – t.j. uvařit a podat dětem měsíčně určité množství masa, zeleniny, brambor, mléka, mléčných výrobků, ryb, luštěnin a řídit se nutričním doporučením a dodržovat přísné hygienické požadavky. Omezovat sůl a tuky. Na druhou stranu po nás veřejnost požaduje zařazovat více bezmasých pokrmů a pokrmů restauračního typu. Věřte mi, že není snadné všechny tyto požadavky dodržet a vymyslet pokrmy, které budou vypadat lákavě i po 3hodinovém výdeji,“ píše vedoucí jídelny s tím, že se musí vejít do finančního limitu 41 kč na jednu dospělou porci.

Kuchařky také musejí denně pracovat s velkými objemy jídla. „Pro představu průměrné hmotnosti připravovaných surovin: 90 kg brambor, 35 kg rýže, těstovin, 80 kg halušek, 35-45 kg masa, 55 kg = dušené zelí, mrkev, 85 kg pečené kuřecí stehno...“ vypočítává se v příspěvku na facebooku.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Vladimíra Ludková byl položen dotaz

Jak byste definovala dezinformace?

Jak a kdo by podle vás měl posuzovat, co je a co není pravda? A co když se pravda ukáže vlivem času, což se dost často stává? Víte já bych od ODS čekal, že budete bojovat spíš za svobodu slova a ne dělat pravý opak

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čest a sláva kuchařkám a dalším nepedagogickým pracovníkům !!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemolik , 29.11.2023 18:17:18
Kuchařky by měly dostat dvojnásobně vyšší plat. Ony jsou užitečnější než škůdci typu naší Markéty nebo Vystrčila zašívající se ve Sněmovně či v Senátu.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Dřív běžná cena, teď je to extrémní sleva. Vejce mimo akci 7,49 Kč za kus

19:30 Dřív běžná cena, teď je to extrémní sleva. Vejce mimo akci 7,49 Kč za kus

Co byla vloni před Velikonocemi běžná cena, je letos již označováno za extrémní slevu. Tak by se dal…