Ještě větší výprask, než se čekalo. Vláda Velké Británie si zavařila

26.06.2024 21:30 | Zprávy

Podle megaprůzkumu agentury MRP hrozí, že ve volbách do dolní komory britského parlamentu, které se budou konat 4. července, s vysokou pravděpodobností největší porážku utrpí vládní konzervativci. Z šetření, kterého se účastnilo téměř 20 tisíc lidí, vyplývá, že toryové budou mít pouze 60 poslanců, protože dvacet ministrů kabinetu včetně britského premiéra Rishiho Sunaka bude v parlamentních volbách sesazeno, získají tak méně poslanců než liberální demokraté.

Ještě větší výprask, než se čekalo. Vláda Velké Británie si zavařila
Foto: z internetu
Popisek: Sunak

Britští konzervativci míří k volební prohře, převálcuje je opozice, ukázal průzkum provedený agenturami Find Out Now a Electoral Calculus. Předseda britské opoziční Labouristické strany Keir Stamer podle průzkumu získá pro labouristy bezprecedentní většinu 250 křesel. To by bylo ještě větší vítězství než historické vítězství Tonyho Blaira v roce 1997. Pokud by se výsledky zopakovaly příští týden v den voleb, získali by labouristé 450 křesel, uvádí britský bulvární deník Daily Mirror.

Toryové podle nejnovějšího šetření získají méně poslanců než liberální demokraté. Toryové by se dostali na pouhých 60 poslanců za liberálními demokraty, kteří by získali 71 poslanců.

Mezi ministry, kteří mají být sesazeni, je i premiér, přestože v Richmondu a Northallertonu v Severním Yorku získal neuvěřitelnou většinu 24 331 hlasů.

Dalšími potenciálními oběťmi kabinetu jsou vicepremiér Oliver Dowden, kancléř Jeremy Hunt, předsedkyně Dolní sněmovny Penny Mordauntová a ministryně obchodu Kemi Badenochová. Ohroženi jsou také Grant Shapps, Michelle Donelanová, Victoria Atkinsová, Claire Coutinho, Mel Strideová, Esther McVeyová a Johnny Mercer.

Mezi toryi, u nichž se očekává, že přežijí a mohli by bojovat ve volbách do vedení, patří James Cleverly, Tom Tugendhat a Laura Trottová.

Průzkum naznačil, že by euroskeptická politická strana Reform UK mohla získat přibližně 18 křesel včetně křesel Nigela Farage, Richarda Tice a Lee Andersona.

Průzkumy veřejného mínění se v předpovědích rozsahu porážky toryů značně liší, ale všechny ukazují na katastrofální výsledek strany. Labouristé by si měli vést dobře, protože jejich příznivci jsou lépe rozmístěni po celé zemi než v předchozích volbách, kdy shromažďovali hlasy na místech, která již drželi, zatímco chyběli v okrajových oblastech, kde potřebovali vyhrát.

V uplynulých dvou týdnech se průzkum Find Out Now dotazoval 19 993 lidí, což je přibližně desetkrát více, než je obvyklé u jiných průzkumů. K úspěšné předpovědi voleb v letech 2017 a 2019 byla použita metoda MRP (víceúrovňová regrese a poststratifikace).

Také Francii čekají na konci června parlamentní volby. V nich může vyhrát krajní pravice. Očekává se, že prezident Macron pohoří a přijde o svoji dosavadní relativní většinu v parlamentu a jeho strana spadne mezi ty malé. Prezident Macron v reakci na neúspěch své strany ve volbách do Evropského parlamentu rozpustil Národní shromáždění a vyhlásil předčasné volby. Průzkumy v nich nyní předpovídají vítězství krajní pravice, favorizují Národní sdružení Marine Le Penové. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…