Jiří Paroubek sepsal scénář, který ČSSD spolehlivě dovede na politické smetiště. Naplní jej Zaorálek s Chovancem?

02.09.2017 21:17 | Zprávy

Expremiér Jiří Paroubek se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslel nad tím, zda vládní spolupráce hnutí ANO a ČSSD může po volbách pokračovat.

Jiří Paroubek sepsal scénář, který ČSSD spolehlivě dovede na politické smetiště. Naplní jej Zaorálek s Chovancem?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Čistě početně by hnutí ANO a ČSSD mohly pokračovat i po sněmovních volbách ve  vládní spolupráci, míní Paroubek. „Nepotřebovaly by k tomu možná ani třetího koaličního partnera. Tedy možná,“ dodal s tím, ža hnutí ANO by ve volbách mohlo získat až 33 procent a sociální demokraté asi 14 procent hlasů. „Čistě aritmeticky i technokraticky vzato tedy žádný problém vidět není. Obě strany si mohou jen prohodit vládní role, vyměnit pár ministerstev a zůstat ve vládě,“ zmínil Paroubek.

Otázkou nyní podle něj je to, jak se do preferencí hnutí ANO promítne policejní zákrok vůči předsedovi Babišovi a předsedovi poslaneckého klubu Faltýnkovi. „Osobně bych odhadoval, že to žádné politické zemětřesení nebude a pokud dojde k odlivu nějakých voličů, může to být ke stranám, které jsou novou alternativou k těm tradičním politickým stranám a koneckonců i k již zavedenému hnutí ANO. To jsou Starostové, Piráti, Svobodní, Realisté, Zelení a možná ještě někdo další,“ zkonstatoval Paroubek.

Domnívá se, že ČSSD se naopak může „těšit“ na útoky babišovského tisku, očekává například skandál z kauzy týkající se firem spřátelených s bossy pražské ČSSD přilípnutých na městský rozpočet. Dodává, že volebnímu lídrovi Lubomíru Zaorálkovi se zatím skutečně podařilo zastavit pád volebních preferencí ČSSD. 

Původní text ZDE.

„Pokud se volební výsledek ČSSD a hnutí ANO bude pohybovat v rozmezích současných volebních preferencí, resp. v relaci těchto preferencí obou stran, neměla by ČSSD uvažovat vůbec o vstupu do vládní koalice s hnutím ANO, protože by to bylo pro ni perspektivně sebedestrukční. V tuhle chvíli může jít už i o budoucí existenci ČSSD,“ zmínil Paroubek a poukázal na osud polských sociálních demokratů.

„Ti po dvou volebních obdobích vypadli z polského parlamentu úplně. Nebyli schopni překonat krizi programovou, personální, ani komunikační s polskou veřejností a stali se tak v polském politickém spektru nepotřebnými,“ zmínil Paroubek.

„Po neúspěšných volbách by měla nastat nikoliv fáze vládní kolaborace s výrazně silnějším (soupeřem a) partnerem, ale fáze rekonstrukce a konsolidace strany,“ uzavřel tak Paroubek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výhrůžka od STAN k ODS hned po volbách. „Nenechám si pro sebe, co vím.“

19:15 Výhrůžka od STAN k ODS hned po volbách. „Nenechám si pro sebe, co vím.“

Poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová začala na sociálních sítích vyhrožovat lídrovi SPOLU Janu Sko…