Jsme na správné cestě. Bylo dosaženo mnoha pokroku... Juncker, Tusk a Porošenko se na konci summitu EU a Ukrajiny vychválili

24.11.2016 16:40 | Zprávy

V Bruselu dnes skončil 18. summit Evropské unie a Ukrajiny. „Jsem velmi ohromen trpělivostí a odhodláním ukrajinského lidu. Jste jedinečným příkladem odvahy, zdravého rozumu a lidské důstojnosti,“ vyjádřil se předseda Evropské rady Donald Tusk k odhodlání Ukrajinců zachovat územní integritu.

Jsme na správné cestě. Bylo dosaženo mnoha pokroku... Juncker, Tusk a Porošenko se na konci summitu EU a Ukrajiny vychválili
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Mohu vám slíbit, že na vás nezapomeneme a neopustíme vás. Budeme nadále pokračovat v naší snaze, abychom naplnili vaše očekávání,“ zmínil následně Tusk. Úspěch Ukrajiny podle něj bude úspěchem celé Evropy. „Od Euromajdanu, od něhož uplynuly tři roky, prošla Ukrajina velmi těžkým obdobím,“ vzpomněl anexi Krymu i boje na východní Ukrajině. „Nadále podporujeme minský proces,“ zmínil také Tusk. Ukrajina je podle jeho slov připravena na bezvízový režim. 

„Za poslední dva nebo tři roky jsme spolupracovali s prezidentem Porošenkem a jeho vládou v atmosféře vzájemné důvěry. A viděli jsme, že tady bylo dosaženo mnoha pokroku,“ doplnil následně předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Vyjádřil se rovněž k bezvízovému režimu. „Je zcela spravedlivé a správné, abychom teď přistoupili k té liberalizaci víz. Jako rada i jako parlament musíme dosáhnout nějaké dohody, jak přesně bude pozastavení vízového režimu vypadat,“ dodal. 

„Jsem velmi rád, že pan prezident Ukrajiny má v plánu zavést legislativu, která by ukončila zákaz vývozu dřeva a produktů ze dřeva,“ poděkoval Juncker Porošenkovi. „A toto nám umožní uvolnit poslední část z přislíbené částky 60 milionů eur. Vše je na správné cestě,“ dodal.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjádřil následně vděk jak Tuskovi, tak Junckerovi. „Jsem velmi vděčný za to, co udělaly ukrajinský parlament a ukrajinské úřady pro to, aby se podařilo reformovat naši zemi,“ zmínil Porošenko.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To mě štípněte. Tolik za kilo rybízu? Zákazník na trhu byl zděšen

4:44 To mě štípněte. Tolik za kilo rybízu? Zákazník na trhu byl zděšen

Meruňky z Moravy, kilo za 150 korun, 100 gramů višní za 30 korun, borůvky ze Šumavy 350 korun za kil…