Jsme pro svobodu projevu, řekl Macron po zatčení Durova. A hned „dostal přes ústa“

27.08.2024 11:21 | Monitoring

Po zatčení Pavla Durova v Paříži na základě francouzského zatykače prezident Emmanuel Macron ujistil veřejnost, že Francie zůstává oddaná svobodě projevu. Zdůraznil, že zatčení bylo součástí probíhajícího soudního vyšetřování a není politickým rozhodnutím. Zakladatel společnosti Rumble, Chris Pavlovski, francouzského prezidenta obvinil ze lži.

Jsme pro svobodu projevu, řekl Macron po zatčení Durova. A hned „dostal přes ústa“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

V sobotu večer byl na letišti Bourget v Paříži zatčen Pavel Durov, miliardář ruského původu a zakladatel platformy Telegram. Zatčení se uskutečnilo na základě francouzského zatykače, který tvrdí, že Durov nedostatečně brání zločincům v používání jeho platformy. Telegram uvedl, že dodržuje legislativu EU.

Zatčení vyvolalo kritiku na sociálních sítích, kde někteří tvrdí, že Durov je obětí západních vládních represí. Americký moderátor Tucker Carlson a podnikatel Elon Musk, vyjádřili obavy z narůstajícího vlivu vlád na svobodu slova. Zakladatel platformy Rumble, která si získala popularitu jako alternativa k jiným videoplatformám díky svému zaměření na svobodu projevu a menší cenzuru obsahu, raději opustil Evropu.

K zatčení Durova se v pondělí v odpoledních hodinách vyjádřil i francouzský prezident Emmanuel Macron ve snaze uklidnit veřejnost a zamezit spekulacím.

„Po zatčení Pavla Durova jsem se setkal s nepravdivými informacemi o Francii. Francie je hluboce oddána svobodě projevu a komunikace, inovacím a podnikatelskému duchu. Tak tomu bude i nadále,“ ujistil Macron veřejnost.

Francouzský prezident uvedl, že v právním státě jsou svobody chráněny v rámci zákona, jak na sociálních sítích, tak v reálném životě, s cílem chránit občany a respektovat jejich základní práva. „Je na soudní moci, aby v plné nezávislosti vymáhala dodržování zákonů,“ dodal.

„K zatčení prezidenta Telegramu na francouzské půdě došlo v rámci probíhajícího soudního vyšetřování. V žádném případě se nejedná o politické rozhodnutí. Je na soudcích, aby v této věci rozhodli,“ uvedl k zatčení CEO Telegramu prezident Macron.

Na Macronův příspěvek na platformě X reagoval i samotný majitel sítě, Elon Musk. Podnikatel namítnul, že by pro veřejnost bylo užitečné se o zatčení Durova dozvědět více podrobností.

 

 

Zakladatel platformy Rumble Chris Pavlovski pak Macrona rovnou obvinil ze lži. „Když říkáte, že se zasazujete o svobodu projevu, lžete,“ vzkázal francouzskému prezidentovi. „Máme dopis z Francie, který to bezpochyby dokazuje. Museli jsme ve Francii vypnout Rumble, protože se NEDOKÁŽETE zavázat ke svobodě projevu,“ připomněl spor mezi Francií a Rumble z roku 2022, kdy Francie požadovala, aby Rumble cenzuroval určité obsahové prvky, zejména proruské materiály. Rumble odmítl tyto požadavky splnit, což vedlo k jeho rozhodnutí stáhnout svou platformu z Francie a zahájit právní kroky proti francouzským úřadům.

 

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Oni hájí svobodu projevu, o tom není sporu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 27.08.2024 12:37:56
ale v rámci liberálně demokratických dogmat, ostatní mají utrum. Proto mají bezbřehou svobodu projevu člověci (slovo "lidé" jim nepřísluší) jako Novotný, Foltýn, Šimíček, Němcová, Pekarová a nemají ji vzdělaní lidé jako pan Kobza, Radim Fiala, Jan Hrnčíř, pan Foldyna a další. Teď ředitel ČT Souček vyhodil šéfa sekretariátu Igora Němce, že se účastnil setkání v Příčovech, kdyby lezl za Fialou v polobotkách na Ještěd, dostal by pochvalu a prémie k tomu. Nikdo neprokázal, že v Příčovech je jakási "ruská skupina", jsou to prostě lidé, mající jiný úhel pohledu na další cestu naší země, rozpornou s natvrdlými dogmatiky typu Fialy a Rakušana a ve Francii to není lepší. Souček ale nenavrhne, že ti, co vidí svět jinak jim ten ČT "hnus kanál" nemusí platit, PECUNIA NON OLET, Sóčku co? Ať Macron nechá svou "starou" přes noc pod Eiffelovkou, uvidíme, co tam ráno nalezne, ale psát, psát o násilí afrických přivandrovalců se nesmí i když je svoboda slova. Tato doba je odpadem dějin a její stokou, žít za Štrougalových vlád byl balzám proti tomuto bordelu!

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

15:38 „Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

Prvním krokem nové vlády po volbách v příštím roce musí být zrušení Foltýnova útvaru strategické kom…