Jste mistři celého světa, ujistil Pavel hokejisty. Je správně, že tu Rusové nebyli

30.05.2024 20:29 | Zprávy

Zlatí hokejisté, které ve středu přijal v Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS), navštívili ve čtvrtek prezidenta Petra Pavla na Pražském hradě. Ten při této příležitosti prohlásil, že je dobře, že se ruští hokejisté šampionátu neúčastnili. Reagoval tak na zaznívající hlasy, které tvrdí, že kvůli chybějícímu Rusku byl šampionát neúplný, a české zlato tak nemá váhu.

Jste mistři celého světa, ujistil Pavel hokejisty. Je správně, že tu Rusové nebyli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Po setkání s premiérem Fialou byli reprezentanti ocenění i prezidentem Petrem Pavlem. Na Hradě přijal brankáře Lukáše Dostála, Davida Pastrňáka. Z mistrovské party scházel pouze Pavel Zacha, který už odletěl do USA. Nejprve z rukou prezidenta svazu Aloise Hadamczika po jednomyslné shodě celého týmu dostal podobně jako předseda vlády Fiala zlatou medaili ze šampionátu a podepsaný dres kapitána  Romana Červenky, uvedl iSport.cz.

Prezident vzpomněl na hlasy, které tvrdí, že kvůli chybějícímu Rusku byl šampionát neúplný, a české zlato tak nemá váhu, a vyjádřil, že s tímto názorem nesouhlasí. „Nechci tady rozebírat otázky, jestli tam Rusové být měli, nebo neměli, už vůbec ne ty politické. Určitě si ale všichni vzpomenete na předchozí mistrovství v Praze 2015, jak se zachovali ve finále s Kanadou. Myslím si, že už jenom za to, jak se tam zachovali, je správně, že na tomto mistrovství nebyli, protože tohle nemá nic společného s politikou, to bylo výrazně nesportovní chování. Na mistrovství světa určitě nepatří,“ zdůraznil český prezident.

V souvislosti s pražským mistrovstvím v roce 2015 Pavel zřejmě narážel na to, jak si ruští hokejisté uřízli pořádnou ostudu. Tehdy sborná propadla během zápasu, v němž od Kanady inkasovala šest gólů. Propadla ale i po závěrečné siréně, když opustila ledovou plochu ještě před tím, než kapitán javorových listů Sidney Crosby převzal pohár pro vítěze. Podivný incident tehdy také ukázal rozkol názorů mezi největšími ruskými hvězdami.

Nepřítomnost Rusů byla během šampionátu velkým tématem rozdělujícím společnost. Odmítavý postoj vůči jejich účasti nepřekvapivě sdílel Dominik Hašek. Ten dlouhodobě odsuzuje i nejlepší hokejovou ligu světa NHL za to, že v ní nezakázala ruským hokejistům hrát. „NHL je liga, která svým postojem dělá obrovskou reklamu na ruskou válku a ruské zločiny a je odpovědná za spoustu ztracených životů a za hmotné škody na Ukrajině,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Naopak Vladimír Růžička, který s Dominikem Haškem patřil ke strůjcům historického úspěchu pro český hokej, když na olympiádě v Naganu v roce 1998 s reprezentací vybojovali zlaté medaile, litoval, že Rusko chybělo na mistrovství světa v ledním hokeji. „Vadí mi to. Sportovci nemůžou za to, jaká je situace mezi Ruskem a Ukrajinou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ještě před šampionátem, který se konal v Česku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To je skandál.“ Jurečka chce lidem prohlížet bankovní účty. Přišla zloba z ulice

10:25 „To je skandál.“ Jurečka chce lidem prohlížet bankovní účty. Přišla zloba z ulice

Chcete, aby vám „sociálka“ prostřednictvím banky šmírovala stav účtu jenom proto, že v rodině máte t…