Jurečka: Buď odbory chtějí jednat, nebo demonstrovat

07.09.2022 14:07 | Ze sítí

Plánovaná demonstrace šéfa odborů a kandidáta na prezidenta Josefa Středuly, která má donutit vládu, aby přijala rychlá opatření proti zdražování a propadu životní úrovně občanů, je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nelogickou snahou demonstrovat za každou cenu. Středulova demonstrace se nepozdává ani expremiérovi Andreji Babišovi, který ji označil za zneužití fuknce a za součást prezidentské kampaně.

Jurečka: Buď odbory chtějí jednat, nebo demonstrovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Středula na pondělní schůzi odborů navrhl snížení DPH na vybrané zboží, stropování cen, růst dávek a zavedení podpory firem jako v epidemii. Oznámil také na 8. říjen svolání demonstrace na Václavském náměstí v Praze a vyzval vládu, aby přijala kroky proti drahotě.

„Vláda hrubě podcenila vývoj inflace a její důsledky. Pod různými záminkami se již tři čtvrtě roku brání regulaci cen. ČMKOS k tomu vyzvala už v lednu, hned na prvním jednání, které bylo na počátku ledna, poté na tripartitě, a poté postupně na každé tripartitě. Dokonce jsme vládě doporučovali, že mají použít zákon o cenách. A ono uběhlo osm měsíců a nic se v zásadě nestalo, co se cen týká,“ uvedl mimo jiné Středula.

Svolávání demonstrace na Twitteru odsoudil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka s tím, že vláda finišuje konkrétní řešení pomoci na úrovní státu i Evropské unie. „Buď chtějí odbory konstruktivně jednat a hledat rozumná řešení v této složité době, nebo chtějí demonstrovat. V situaci, kdy vláda finišuje konkrétní řešení pomoci na úrovni EU i národní, tak mi toto oznámení odborů nedává logiku, pokud není cílem demonstrovat za každou cenu,“ vzkázal Středulovi Jurečka.

 

 

Ten mu na Twitteru odpověděl, že řešení už měla přijít dávno. „Pane ministře, nejen odbory, ale i zaměstnavatelé říkají, že jste několik měsíců ve vládě zaspali. Udělali jste si prázdniny a po nich se divíte co se to děje. Řešení jste měli hledat v červnu a ne teď v září. My jsme vás na to upozorňovali,“ reagoval Středula.

 

 

„Budeme demonstrovat, Mariane Jurečko. Snad už konečně pochopíte, jak žijí lidi v Česku, a že z vašich signálů ty šílené složenky nezaplatí,“ dodal Středula.

 

 

V kritice Středulovy demonstrace našel Jurečka překvapivě shodu s expremiérem a taktéž velkým kritikem vládní nečinnosti Andrejem Babišem. Tomu se na plánované demonstraci nelíbí, že si díky ní Středula může připsat politické body do prezidentské kampaně.

„Pokud jde o pana Středulu, tak by si měl vybrat, jestli chce být šéfem odborů, nebo kandidátem na prezidenta. Svolávání odborářské demonstrace považuji za zneužívání funkce ve volební kampani. Navíc, kdyby chtěl pan Středula vládě zatopit, svolal by demonstraci před komunálními a senátními volbami, ne až na 8. října,“ uvedl Babiš pro server iDNES.cz.

„Zrovna Andrej Babiš mluví o zneužití funkce? Směšné. Odbory už se nemůžou na nečinnost vlády jenom dívat. Někomu stačí si zanadávat v pondělí v Čau lidi, někdo jde skutečně jednat. Vy můžete začít tím, že si Agrofert sníží marže na potraviny,“ vrátil úder Středula.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…