Justice kolabuje. Kvůli nízkým platům, volají soudci

19.10.2022 6:30

Předsedové ze všech stupňů soudní soustavy se na dnešní tiskové konferenci v Praze pod záštitou Nejvyššího soudu vyjádří k současné situaci v justici, která je podle nich kvůli nízkým platům zaměstnanců soudů před kolapsem.

Justice kolabuje. Kvůli nízkým platům, volají soudci
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Za stávajících podmínek nemohou garantovat chod soudů, varovali v prohlášení, které zveřejnili tento týden.

Vláda Petra Fialy (ODS) podle šéfů soudů v rozporu se svým programovým prohlášením odmítla dostatečně zvýšit platy justičních zaměstnanců. Pokud se situace nezmění, může řada soudů citelně omezit svou činnost. Premiér na prohlášení reagoval slovy, že vláda bude o zvýšení platů dál jednat, rozpočtové možnosti jsou ale za současné složité politické a ekonomické situace velmi omezené.

Soudci tvrdí, že po mnoho let trvající podfinancování justice nejenom v oblasti platů soudních zaměstnanců vede k postupnému hroucení celého systému. „V důsledku dlouhodobě zoufalého platového ohodnocení zaměstnanců soudů dochází k nárůstu odlivu zkušených a kvalitních pracovníků, jež není možné nahradit," stojí v prohlášení.

Platové ohodnocení zaměstnanců soudů je podle autorů prohlášení „zoufale nízké" přes opakovaná ujištění ze strany vládních představitelů. Průměrný plat v justici je podle nich asi o 10.000 Kč nižší, než činí průměrný plat ve veřejné sféře, který podle údajů z prvního pololetí činil přes 43.000 korun hrubého. Zářijové desetiprocentní zvýšení tarifů pro státní zaměstnance podle vedoucích představitelů soudů platy reálně nezvedlo.

„Nedostatek kvalitních pracovníků se projeví nejen v délce řízení a s ní spojeném nárůstu výše odškodnění za průtahy, ale také v bezpečnostních rizicích a celkovém zhoršení ochrany práv a svobod obyvatel této země," uvedli.

Tiskové konference se má zúčastnit místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk, předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl, šéf středočeského krajského soudu Lubomír Drápal, předsedkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Martina Flanderová, šéf brněnského městského soudu Jan Sedláček a šéfka Okresního soudu Praha - východ Jana Stejskalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sága rodu Fialů pokračuje. Bobošíková našla, kde premiérovi přátelé berou ze státního

20:45 Sága rodu Fialů pokračuje. Bobošíková našla, kde premiérovi přátelé berou ze státního

Členové ODS propojení s premiérem Fialou hbitě podnikají v dotacích, ačkoliv ODS dotace odsuzuje. Je…