Kanadský žert: Premiér se natřel nahnědo. A už je z něj rasista

19.09.2019 11:43 | Zprávy

Kanadský premiér Trudeau má průšvih. Magazín Time vyhrabal staré foto, kde je převlečený, a hlavně nalíčený jako postava z Aladina. Dle kanadských politiků i Trudeaua to bylo rasistické gesto a premiér už se omluvil. Za což pro změnu sklidil posměch v Čechách. „Já byla ve školce za muchomůrku,“ přiznala se poslankyně Melková z ANO. A podle pražské SPD je zde děsivá představa, že někdo najde fotku, jak je veřejný činitel převlečený za Vinnetoua.

Kanadský žert: Premiér se natřel nahnědo. A už je z něj rasista
Foto: Repro Youtube
Popisek: Karikatura kanadského premiéra

Kanadský premiér Justin Trudeau hasí mediální průšvih. Magazín Time totiž zveřejnil 18 let starou fotografii. Na ní je Trudeau v make-upu a v turbanu, přestrojený za postavu z pohádek Tisíce a jedné noci. Fotka pochází ze silvestrovského večírku právě s tématikou pohádek Tisíce a jedné noci.

Premiér už se za fotografii omluvil. „Neměl jsem to dělat. Měl jsem vědět, že to nemám dělat, ale udělal jsem to,“ řekl dle CNN reportérům v letadle. „A hluboce toho lituji,“ dodal. Foto mu prý přijde rasistické, ale tehdy mu to údajně rasistické nepřišlo. CNN dodává, že Trudeau momentálně usiluje o znovuzvolení. „Stojím zde před Kanaďany, jak zde budu stát během této kampaně a mluvit o úsilí, které musíme vyvinout, abychom společně vytvořili lepší zemi,“ řekl Trudeau. „A já se na to budu i nadále soustředit a budu pokračovat v boji proti netoleranci a diskriminaci, přestože jsem v minulosti zjevně udělal chybu,“ doplnil. Lídr opozice si neodpustil kopanec, že tzv. brown face (pomatlání si obličeje make-upem jako parodie jiných etnik) byl rasistický už v roce 2001 a že Trudeau není vhodný kandidát pro vedení země.

V Čechách, kde jsou normy rasismu o poznání jiné, o kanadském premiérovi informoval iDNES a několik lidí se bavilo na jeho účet. Mimo jiné poslankyně ANO Marcela Melková. „Trudeau se kaje, že byl na karnevalu oblečenej za sultána či co. Já byla ve školce za muchomůrku. Má to nějaký vliv na funkci?“ ptá se.

„Ten už si nedá ani černou kávu,“ konstatuje šéfredaktor Expressu.cz Petr Konečný.

„Všichni veřejně činní lidé by si asi měli sáhnout do svědomí, jestli nemají takové strašné kostlivce ve skříni. Představa, že se najde fotka nějakého politika v masce Vinnetoua, je děsivá. A vůbec, který kluk někdy neválčil za Rusáky nebo Němce? #MeeToo,“ doporučuje pražská SPD.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

17:25 „Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

Někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý hovořil s moderátorkou Alex Mynářovou v pořadu XTV.cz Podt…