Karle Schwarzenbergu, vrať se. Takto prý funguje diplomacie pod Lipavským

08.08.2024 18:33 | Komentář

Když si na ministerstvu zahraničí zoufali z Karla Schwarzenberga, netušili prý, co přijde pár let poté. Informace, které získaly ParlamentníListy.cz z Černínského paláce, hovoří o nahrazování zkušených kariérních diplomatů pirátskými kádry a o tom, jak Jana Lipavského světoví diplomaté berou za neználka a aktivistu a smějí se mu.

Karle Schwarzenbergu, vrať se. Takto prý funguje diplomacie pod Lipavským
Foto: Hana Brožková
Popisek: Zahájení LGBT+ festivalu Prague. Zúčastnil se i ministr zahraničí Jan Lipavský, který promluvil k návštěvníkům

V minulosti redakce ParlamentníchListů.cz opakovaně informovala o znepokojení, které má část českých profesionálních diplomatů o fungování naší zahraniční politiky pod vedením pirátského ministra Jana Lipavského.

Někteří kariérní diplomaté, kteří jsou ve službách státu dlouhé roky, dost nelibě nesou nové metody, které podle nich s pirátským vedením do Černínského paláce přišly. 

Podle nejnovějších zpráv, kterých se ParlamentnímListům.cz dostalo v posledních týdnech od dvou dosud aktivních diplomatů, se situace zhoršuje. Mluví o pirátské privatizaci Ministerstva zahraničních věcí.

„Měla by panovat všeobecná shoda v tom, že cílem naší zahraniční politiky je prosazování českých národních zájmů. Jenže tahle elementární definice a motivace je pro nynější vedení úřadu naprosto tabu. Nejenže ji ignorují, ale oni tuto linii potlačují. To jde kompletně proti smyslu diplomacie i zájmům státu. Na ministerstvu pracuji už dlouhá léta, ale žádný ministr a jeho administrativa se takto nikdy nechovali,“ tvrdí zdroj z české diplomacie, jehož identitu redakce zná. 

Nabízí srovnání s érou, kdy resort vedl zakladatel TOP 09. „V minulosti jsem v médiích zaznamenal jakousi kritiku Karla Schwarzenberga za to, že prý z české zahraniční politiky vytlačil byznysové zájmy českých firem a nahradil je havlovskou politikou. To nebyla pravda. Ano, kníže sem tam jednal ‚hodnotově‘, ale při pohledu na celkový obraz jeho ministerské práce hájil naše národní zájmy,“ pokračuje dlouholetý český diplomat.

Příkladem je podle něho podpora, jakou od Schwarzenberga měla tehdejší česká velvyslankyně v Damašku Eva Filipi, která loni skončila své působení v Sýrii po dlouhých třinácti letech. 

„Kníže trval na tom, aby paní Filipi v Damašku zůstala a ta to tenkrát přijala. Díky tomu jsme měli ve světě výjimečné postavení. Když v Sýrii po odchodu západních ambasád v roli české velvyslankyně zastupovala zájmy Spojených států, Američané si jí vážili. Zároveň dovedla komunikovat s Asadovým režimem. Při odchodu ze služeb české diplomacie se jí nedostalo ani slušného rozloučení. Ministr na ni dokonce před svými spolupracovníky a snad i někde v médiích plival. To nikdo rozumný nepochopí. Ona přitom paní patří mezi nejzkušenější diplomaty, jaké tato země kdy měla. Za poslední roky, co Lipavský diplomacii vede, jsme přišli i o řadu profesionálů, jen ty případy nebyly medializovány. Kariérní diplomaté jsou nahrazováni pirátskými kádry, kteří se mnohdy na své posty derou nestandardními metodami, kdy nám, letitým diplomatům, házejí klacky pod nohy,“ prozrazuje zdroj z Ministerstva zahraničních věcí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lipavský, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 08.08.2024 19:05:52
je k smíchu! Ale jmenujte mi jedno ministerstvo, které tato vláda zvládá.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Trump sledován a okraden. Cizí mocností

9:40 Trump sledován a okraden. Cizí mocností

Materiály z kampaně Donalda Trumpa se měly dostávat k lidem z týmu jeho soupeřů, a rovněž k FBI a dv…