Kde je těch 50 miliard? Zelenskyj ztrácí klid, Rusové postupují

26.08.2024 7:53 | Zprávy

Rusové Ukrajinu devastují již 915 dní a devastují celé území Ukrajiny. Devastují Kyjev i řadu dalších měst a Zelenskyj se kvůli tomu znovu obrátil na partnery na Západě. Zdůraznil, že je nejvyšší čas naplnit všechny sliby a Ukrajině pomoct. Mezitím Rusové dávají jasně najevo, co je pro ně prioritou a drží se svého plánu.

Kde je těch 50 miliard? Zelenskyj ztrácí klid, Rusové postupují
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině pokračuje a zdá se, že Rusové jdou tvrdě za svým cílem získat kontrolu nad Pokrovskem a postupně nad celou Doněckou oblastí. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) tomuto cíli Rusové podřizují všechno. I ruskou Kurskou oblast prý hodlají řešit později a stáhnout sem jednotky z jiných směrů, jako např. z Krymu.

„Ruská armáda pravděpodobně pokračuje v přesouvání sil z méně prioritních sektorů frontové linie na Ukrajině do frontové linie v Kurské oblasti,“ uvedl

Ruští prováleční blogeři tvrdí, že se ruským jednotkám postupně daří získat pozice v Kurské oblasti v Rusku, ale postupují i na Ukrajině, konkrétně jihozápadně od Toretsku.

„Několik ruských blogerů 25. srpna tvrdilo, že ruské síly znovu dobyly Olgovku a Kremjanoje (oba východně od Koreneva) a že ruské síly postupují na západ od Kremjanoje,“ uvedl institut s tím, že Ukrajinci se pokusili ovládnout co největší část Kurské oblasti a spěchali i za cenu toho, že za sebou nechali některé ruské jednotky, které stále v oblasti operují.

Ruské opoziční zdroje tvrdí, že do Kurské oblasti zamířili branci ruského 217. výsadkového (VDV) pluku (98. divize VDV) rozmístěných z města Ivanovo – kde se nachází posádka pluku a divize.

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím žádá Západ, aby naplnil své sliby o poslání pomoci Ukrajině, protože když to neudělá, Rusové na Ukrajině napáchají ještě více hrůz. Hrůz jako v Kramatorsku, kde raketa Iskander zasáhla hotel, v němž byli ubytováni i zahraniční novináři. Jeden člověk z týmu agentury Reuters zemřel a další zahraniční novináři utrpěli zranění.

„Existuje rozhodnutí G7 o 50 miliardách pro Ukrajinu z ruských aktiv. A je potřeba skutečný mechanismus, aby tyto prostředky mohly být použity na podporu naší země a lidí již letos. Musíme také zajistit, aby nedocházelo ke zpožděním v logistice naší obrany, aby naši válečníci mohli jednat podle potřeb fronty. V současné době máme několik významných oznámení o obranných balíčcích od našich partnerů pro Ukrajinu, které nebyly celé měsíce plně implementovány. Máme také dohody o protivzdušné obraně, které se stále realizují. To je důležité zejména s blížícím se novým školním rokem. Děkuji všem našim partnerům, kteří skutečně pomáhají, všem vůdcům, kteří s námi spolupracují na tom, aby byla naše obrana spolehlivější a naše pozice bezpečnější. … Čím déle budeme muset čekat, tím více škod bude mít Rusko čas napáchat. Všechna naše jednání s lídry, všechna jednání jsou zaměřena na toto – na rychlost a sílu společných rozhodnutí, na plnění našich dohod. Svět nesmí na jediný den zapomenout, že společně jsme silnější než kterýkoli terorista. Ale abychom toho dosáhli, musíme udělat opravdu vše, abychom zajistili, že terorista prohraje,“ poznamenal Zelenskyj.

 

Rusové Zelenského slova v podstatě jen potvrzují, protože v pondělí nad ránem na Kyjev a nejen na Kyjev letělo několik raket a desítky dronů. Rusko podle agentury Reuters v pondělí zahájilo dvě vlny útoků bezpilotními letouny, uvedla ukrajinská armáda s tím, že první informace neukazují žádné škody ani oběti. Až 10 dronů bylo zničeno při jejich přiblížení k městu v oblasti kolem Kyjeva.

Z Ruska k útoku zatím nezazněl žádný komentář.

„Rusko i Ukrajina popírají, že by se zaměřovaly na civilisty. Každý tvrdí, že jeho útoky jsou zaměřeny na zničení infrastruktury klíčové pro válečné úsilí toho druhého,“ napsala agentura.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina plní příni USA, co nejdéle valčit, co nejvíce lidi zabít a co nejvíce zničit., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 26.08.2024 9:20:32
Vyhodnocují zprávy jak Ukrajiny tak Ruska a jsem přesvědčen, že Rusko se ústkostlivě vyhýbá zasáhnout civilisty a civilní sektor, protože ví, že západ čeká na vše co by mohl proti rusku použít jako svou propagandu. Ukrajincům je to jedno, oni říkají my máme právo je zabíjet bez rozdílu.

|  16 |  1

Další články z rubriky

Vydírání? Úředník popsal, co prováděl Pirát Hřib kvůli milionovým fakturám

13:16 Vydírání? Úředník popsal, co prováděl Pirát Hřib kvůli milionovým fakturám

Zastrašování a vydírání ze strany některých členů Pirátů… Ředitel pražského magistrátu Martin Kubelk…