Začněme ale typicky chorvatsky, rybími pokrmy. I když i tady budete možná vyvedeni z omylu.
Pro ty, kdo očekávají, že se mezi nejoblíbenější chorvatské pochoutky v přímořských destinacích, či přímo v pobřežních restauracích, nebo marinách, řadí rybí speciality, chobotničky, nebo jiné mořské plody, máme překvapení. Všechny tyto pochutiny hravě strčí do kapsy místní kebab.
Podle toho také vypadají i jeho ceny.
Ty se za jednu porci kebabu v restauracích poblíž přístavu pohybují až kolem 18 eur. Reportéři místního serveru Buka.com pátrali přímo na jednom z nejznámějších chorvatských ostrovů Brač, proč tomu tak je.
Zajímavé jsou ale i ceny dalších jídel či potravin, které před sezonou raketově vystřelily nahoru.
Proč tedy místní restauratéři prodávají kebab a k tomu tak draze, namísto rybích specialit? Proč se u moře nezaměří čistě na mořské plody?
„Nemůžu přece z jídelníčku vyhodit něco, co jde takhle moc na odbyt. Cizinci, především Němci a Italové, jsou blázni do kebabů. Je to pro ně výjimečná balkánská kuchyně. Utlučou se po kebabu,“ říká majitel jedné restaurace v Bolu.
Podle toho ale také vypadají ceny kebabu. Jak už jsme zmínili výše, pohybují se až okolo hranice 450,- Kč.
V této souvislosti je ale nutné poznamenat, že ceny v Chorvatsku před nastávající sezonou stoupají opravdu rychle, takže dovolená na pobřeží této země se stává drahou i pro Chorvaty.
Na chorvatských ostrovech jsou ceny vzhledem k započítání nákladů na dopravu surovin ještě vyšší a jak píše server Buka.com, rostou až na úroveň vyšší, než v některých vyspělejších evropských zemích.
Pro příklady nemusí chodit daleko.
Opalovací krém stojí v přepočtu 480 korun, za 700 gramů Nutelly zaplatíte 155 Kč a za plechovku piva Heineken v obchodě zaplatíte 48 korun. Balení prezidentského plátkového sýra stojí 130 korun, kilogram šunky Deluxe dokonce přes 1100 Kč a 100gramové balení přes 100 Kč, píše server Buka.com a dodává, že třeba kilo klobás si koupíte za zhruba 715 korun a paštiku v supermarketu za 40.
Zdroj: Buka.com
„Pokud jde o restaurace, za jídlo pro dvě osoby utratíte 50 až 100 eur,“ stojí dále v článku s tím, že porce rizota stojí od 14 eur v tavernách, do 20,50 eur v restauracích. Pokrm z mořského vlka pak 30 eur a průměrná cena steaku je od 30 do 40 eur, tedy mezi 700 a 1000 korun.
Chorvatské pobřeží se tak stává drahé nejen pro občany zemí západního Balkánu, včetně Chorvatů, ale i pro většinu občanů Evropské unie.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: MaA
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.