Klimatickou krizi nezpochybňovat, spustil úředník od Hladíka. A pak to bylo hodně ostré

30.05.2024 18:37 | Reportáž

Od roku 2010 až do roku 2030 vynaložíme jeden bilion korun na dotacích do solárů. „Tohle je ekonomika? To jsou ty levné energie? Kdo zaplatí ty dotace? Jeden bilion korun na dotacích a vyrobíme ze solárních panelů dvě procenta elektřiny,“ kritizoval energetik Vladimír Štěpán ve Sněmovně na semináři o klimatu. Biolog Ladislav Bocák přičítá nynější klima hysterii tomu, že část vědců zamlčuje a manipuluje známá fakta a plní přání svých sponzorů. Architekt Milan Urban upozornil, že blížící se volby do Evropského parlamentu mohou ještě změnit obsáhlé regulace v oblasti výstavby a bydlení.

Klimatickou krizi nezpochybňovat, spustil úředník od Hladíka. A pak to bylo hodně ostré
Foto: Jiří Hroník
Popisek: Seminář v Poslanecké sněmovně o klimatické změně

Seminář s názvem „Emise CO2 – jaký je vliv člověka a hospodářských zvířat na klimatické změny“ hostila tento týden Poslanecká sněmovna. „Věda o klimatu by měla být méně politická, zatímco politika o těchto věcech by měla být více vědecká. Proto jsme se zde dnes sešli,“ vysvětlil na úvod poslání konference místopředseda Hospodářského výboru Radim Fiala, pod jehož záštitou se akce uskutečnila. Dále zdůraznil, že se Evropská unie rozhodla investovat biliony eur do boje proti CO2, aniž o tom proběhla férová veřejná a odborná diskuse. Upozornil rovněž na to, že studie, které jsou k tomuto tématu veřejně prezentované, nemusejí být skutečně nezávislé. S tím souvisí i fakt, že se nedostává sluchu těm, kteří naopak s klima alarmisty nesouhlasí.

S tvrzením, že globální oteplování je fakt, který nikdo nezmění, přišel vrchní ředitel sekce ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí Petr Holub. Podle něj nelze zpochybňovat klimatickou krizi, protože veřejná debata na toto téma byla uzavřena před čtyřiceti lety. Připustil ovšem, že diskuse o globálním oteplování způsobené člověkem se mohou dál vést, ale v jejich rámci může dojít pouze na zpřesnění této teze, nikoli však na její vyvrácení. Žádná data, která by jeho tvrzení potvrzovala, však neuvedl. Podle Petra Holuba chystá Česká republika přeměnu svého průmyslu na tzv. dekarbonizační výrobu. Právě to ovšem před ním označil ve svém příspěvku Radim Fiala jako chiméru a zdůraznil, že firmy naopak z Česka odcházejí do zahraničí.

Bilion korun na dotacích a máme dvě procenta elektřiny

Vystoupení Petra Holuba, který před nástupem na Ministerstvo životního prostředí působil pět let jako člen Hnutí Duha, nenechalo v klidu energetika Vladimíra Štěpána, který se hned poté přihlásil o slovo. Poukázal mimo jiné na to, jak prudkým vývojem prošly ceny emisních povolenek. Ještě v roce 2020 se za tunu CO2 průměrně platilo 25 eur, na začátku roku 2023 už ale překonala hodnotu 100 eur. „To, co mělo stát deset až dvacet eur na tunu se ‚díky‘ Evropské unii a tomu, že se povolila spekulace s nákupem, prodejem, že za účasti Evropské unie docházelo k machinacím, přičemž Česká republika neprotestovala, nám způsobilo, že jsme měli nejvyšší cenu elektřiny v Evropě a máme ji dosud. Cena se nám vyšplhala z 1 500 korun za megawatthodinu na deset tisíc,“ kritizoval Vladimír Štěpán systém emisních povolenek.

Jeho ostrým slovům neuniklo ani prosazování obnovitelných zdrojů energie. „Od roku 2010 až do roku 2030 vynaložíme jeden bilion korun na dotacích do solárů. Tohle je ekonomika? To jsou ty levné energie? Kdo zaplatí ty dotace? Jeden bilion korun na dotacích a vyrobíme ze solárních panelů dvě procenta elektřiny. Když se dohodneme, že uspoříme dvě procenta elektřiny, tak nepotřebujeme ani korunu dotací,“ popsal energetik, jak by se dalo zabránit tomu, aby se u nás tak obrovské sumy nevyhazovaly zbůhdarma oknem. „Když se ze solárních panelů vyrobí jen ta dvě procenta elektřiny, z čeho se pak vyrobí těch 97–98? Jádro je 30 procent a pak tu jsou hnědouhelné elektrárny, které jsou schopny vykrývat dodávky solárních elektráren,“ připomněl Vladimír Štěpán.

Cena plynu rostla, protože ho někdo použil jako zbraň

Hnědouhelné elektrárny mají v optimálním provozu účinnost 30 procent. „Ale když musejí vykrývat výpadky ze solárů, jejich účinnost klesá na 20, možná i 10 procent. Takže účinnost výroby solárů je 20 procent, a ne že bezemisních. To je třeba k tomu připočíst. Plaťte emisní povolenky za soláry, vy jste to způsobili, nemáte to domyšlené. A vodík tu bude za sto let, ten je úplně mimo. Když vyrobíme dvě procenta elektřiny ze solárů za ten bilion korun, tak vodík vyrobíme se stejnou účinností jako u solárů. Je to sice odpad, dalo by se říct, tedy to, co se nehodí, ale vyžádalo by si to další obrovské investice, další stamiliardy. Takže toto je energetická koncepce, která nás zničila,“ konstatoval energetik.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo, jo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepanNutelovič , 30.05.2024 19:42:56
Jenom lhaní o klimatu a každý průměrně vzdělaný člověk ví, že se klima točí v kratších, či delších cyklech, ale to nestačí je potřeba zblnout lidi a pořád je ožebračovat, vše slouží fanatickým, zeleným politikům, kteří jsou podporovaní nadnárodními monopoly!! Když vidíte Kolaju a Nerudovou, tak se normální člověk musí smát, co to je za fanatické, zelené hlupáky!!

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

20:17 „Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

Nejen Ukrajina je v Plzni zastoupena, ale také Bulharsko. V regionu pracují a žijí tisíce jeho přísl…