Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

06.10.2024 13:03 | Zprávy

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) vyzývá k řešení situace bojeschopných ukrajinských uprchlíků, kteří se v Česku vyhýbají své vojenské povinnosti. „Navrhuji rekrutovat Ukrajince, vycvičit je ve své armádě a potom je nechat bojovat doma,“ prohlásil O. Kolář. V Polsku se s rekrutací Ukrajinců již začalo, do tamní vznikající „ukrajinské legie“.

Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) už letos v květnu zmínil, že někteří bojeschopní Ukrajinští uprchlíci se v Česku vyhýbají svoji povinnosti a požadoval, aby tuto skutečnost vláda řešila. Podle Koláře má Česko chránit válečné uprchlíky, ženy, děti a starší lidi.

Nyní na X uvedl, že téma návratu bojeschopných uprchlíků na Ukrajinu otevřel na schůzce s bývalým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. „Ptal jsem se, jak se na to dívá, ale i na to, co teď Ukrajina potřebuje. Protože to hlavní, co by měla Evropa a západní svět teď dělat, je poslouchat a snažit se Ukrajině dodat cokoli jí pomůže porazit Putina,“ napsal O. Kolář.

A že to, co Ukrajina potřebuje, jsou zejména zbraně a vycvičení vojáci, přičemž důraz je kladen na vojáky se zkušenostmi s drony. „Pokud tedy nenajdeme shodu na tom, jak posílat domů bojeschopné Ukrajince, měli bychom najít způsoby, jak co nejrychleji pomoci se vším ostatním,“ dodal O. Kolář.

Zároveň zmínil, že Polsko s rekrutací Ukrajinců už začalo. „Navrhuji rekrutovat Ukrajince, vycvičit je ve své armádě a potom je nechat bojovat doma,“ prohlásil Ondřej Kolář.

Podle polského informačního serveru Interia v Polsku už se do právě vznikající „ukrajinské legie“ přihlásilo 138 osob. Muži by brzy měli být zařazeni do výcviku. Podle informací ukrajinského ministerstva obrany polská strana odpovídá za plné vybavení rekrutů zbraněmi a výstrojí nezbytnou pro boj. Po podpisu smlouvy odjíždějí dobrovolníci na 35denní výcvik do výcvikového prostoru.

Vytvoření „ukrajinské legie“ v Polsku bylo oznámeno během červencové návštěvy Volodymyra Zelenského v Polsku. „Dohodli jsme se na vytvoření a výcviku ukrajinského legionu na polském území. Půjde o novou formaci složenou z dobrovolníků. Každý ukrajinský občan, který se rozhodne přihlásit do legionu, bude moci podepsat smlouvu s ukrajinskými ozbrojenými silami,“ cituje Zelenského server Interia.

Mechanismus dočasné ochrany, který byl aktivován Evropskou unií v březnu 2022, využívá přibližně 4,2 milionu lidí z Ukrajiny (údaje z listopadu 2023). Z toho 860 z nich jsou bojeschopní muži, uvedla agentura Reuters.

K potřebě poskytování vojenské pomoci Ukrajině se hlasitě vyjadřuje i europoslanec Alexandr Vondra z ODS. I on letos na jaře navrhl doporučit Ukrajincům vrátit se domů a bránit svou zemi. Pokud by se jednalo o zdravého mladého muže, řekl by mu: „Proč nejsi tam?“

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 57 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„My si to nenecháme líbit.“ Kauza „pirátských“ novinářů se rozjíždí. Pro PL promluvil ten, kdo ji odstartoval

15:00 „My si to nenecháme líbit.“ Kauza „pirátských“ novinářů se rozjíždí. Pro PL promluvil ten, kdo ji odstartoval

Nenecháme si to líbit, hrozí dvojice žurnalistů, s nimiž v týdnu přerušil spolupráci Seznam. Kateřin…