Komisař Síkela? Leyenová si ho prý oblíbila

21.07.2024 17:20 | Monitoring

Česká vláda mohla mít při hledání vhodného portfolia v Evropské komisi silného politického partnera. Jenže zřejmě ho mít nebude. A jednání o rozdělení postů v nové Evropské komisi i jednání o jejich tvářích již běží. Český premiér má prý při těchto jednáních jedno eso v rukávu. Staronovou předsedkyni Komise Ursulu von der Leyen. Ta si prý oblíbila českého ministra průmyslu ze STANu Jozefa Síkelu.

Komisař Síkela? Leyenová si ho prý oblíbila
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Fakt, že někdejší ministryně obrany Spolkové republiky Německo Ursula von der Leyen obhájila post předsedkyně Evropské komise, podle CNN Prima News nahrává českému premiérovi Petru Fialovi (ODS), který si s německou političkou postupně vybudoval pozitivní pracovní vztahy. A totéž prý platí i o ministrovi průmyslu za STAN Jozefu Síkelovi. „Proslýchá se, že von der Leyen si Síkelu oblíbila, a to zejména díky českému předsednictví v Radě Evropské unie z roku 2022,“ napsala CNN Prima News s tím, že to je Síkelova výhoda oproti Danuši Nerudové, o které se taky uvažuje jako o možné české eurokomisařce. Krom toho, Nerudová nemá zkušenost s působením ve vládě na pozici člena/členky vlády.

Jenže Nerudová prý zase může najít oporu u hnutí STAN.

„Podle mě problém bude trošku v tom, že STAN kdysi přislíbil Danuši Nerudové, že když za ně bude kandidovat, tak dostane pozici eurokomisařky. Je to samozřejmě jen spekulace. Nicméně to takto vypadá, že Starostové teď nemohou ustoupit, i když je jasný jiný kandidát,“ naznačila europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

Český rozhlas připomněl, že další otázkou je to, jaké portfolio Česko dostane. Tady jsme mohli mít významného spojence v Paříži, jenže zřejmě ho mít nebudeme. Zpravodajka Hospodářských novin v Bruselu Kateřina Šafaříková měla na mysli možnost, že nové jaderné reaktory v Česku postaví francouzská EDF. Pokud by k tomu opravdu došlo, Francouzi by Česko možná podporovali v řadě věcí, ale Fialova vláda rozhodla, že rektor postaví Jihokorejci.

„Podle ní nebudou Francouzi Čechům vyloženě škodit, ale nemají nyní mnoho důvodů se přimluvit za to, aby Česká republika získala silné portfolio v Evropské komisi,“ uvedl veřejnoprávní rozhlas.

Podle Deníku N má Síkela ke jmenování eurokomisařem blíž než Nerudová.

„Následujících pět let by měl v Evropské komisi zasedat nynější ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Ministři se dnes v neformální debatě v neveřejném režimu shodli právě na jeho jménu. Deníku N to potvrdily dobře informované zdroje včetně dvou přímo z jednání,“ sdělil server Deník N v polovině týdne s tím, že nominaci na eurokomisaře může Česko oznámit do Bruselu koncem srpna.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…