Konec Čaputových na Slovensku. Pohled zkušeného muže od Klause

26.03.2024 19:36 | Monitoring

Ekonom a ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl hodnotí výsledek prvního kola prezidentských voleb na Slovensku jako očekávaný. I přes vítězství Ivana Korčoka je podle Weigla mírným favoritem ve druhém kole Peter Pellegrini. Oba kandidáty Weigl hodnotí jako „pohledné muže“ s politickou zkušeností, kteří nepřinesou žádnou dramatickou změnu slovenské politiky, jak se snaží tvrdit „progresivistické kruhy u nás i v Bratislavě“.

Konec Čaputových na Slovensku. Pohled zkušeného muže od Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Weigl ve své pravidelné glose analyzuje výsledky prvního kola slovenských prezidentských voleb, které podle něj nepřinesly žádné větší překvapení. „U nás ostře sledované první kolo prezidentských voleb na Slovensku nepřineslo žádná velká překvapení. Oba dávno předem označení favorité – předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini a diplomat, bývalý velvyslanec v USA a exministr zahraničí Ivan Korčok – zkoncentrovali výraznou většinu hlasů a podle očekávání postoupili do druhého kola voleb. Nečekalo se pouze výraznější, cca pětiprocentní vítězství Korčoka, protože prognózy i exitpoly předpovídaly velmi těsný souboj obou favoritů,“ hodnotí Weigl vítězství Korčoka, který získal 42,5 % hlasů, zatímco favorit Pellegrini jen 37 %.

Pellegrini ale podle Weigla nadále zůstává favoritem, protože dostane část hlasů od kandidátů, kteří dále neprošli. „Dvouciferný výsledek zaznamenal ještě jediný další kandidát, Štefan Harabin, s necelými dvanácti procenty, o jehož radikálních voličích se předpokládá, že pokud se zúčastní druhého kola, své hlasy odevzdají spíše kandidátu současné vládní koalice Pellegrinimu. To z něj přes porážku v prvním kole činí mírného favorita pro kolo druhé,“ má jasno Weigl.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41459 lidí
První kolo prezidentských voleb prý ukázalo, že Slováci už nechtějí na postu prezidenta marketingové produkty bez politických zkušeností. „Přes očekávaný průběh lze na základě slovenských prezidentských voleb vyslovit některé obecnější soudy. Jasně se potvrdilo, že se Slováci po dvou nepříliš povzbudivých experimentech s absolutními politickými nováčky ve funkci hlavy státu vrátili ke zkušeným politickým osobnostem, které mají svou čitelnou politickou historii a nějaké zásluhy o stát, které je do nejvyšší ústavní funkce kvalifikují. Tahání z klobouku neznámých politických nováčků, kteří nejsou na náročnost prezidentského úřadu připraveni a po pěti letech utíkají z boje, se zjevně neosvědčilo a přispělo k prohloubení dnešních slovenských problémů,“ uvažuje Weigl a naráží tím na končící prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Další zajímavostí je prý fakt, že jsou oba potenciální prezidenti pěkní muži. „Potvrzuje se, že přímá volba hlavy státu odvádí v kampani pozornost k takovým z hlediska výkonu funkce nepodstatným charakteristikám, jako je fyzický vzhled kandidátů. Není náhoda, že jak Pellegrini, tak Korčok jsou velmi pohlední, kultivovaní, výřeční a příjemně vystupující muži,“ hodnotí Weigl s tím, že i my máme zkušenosti s „krasavcem na Hradě“ a že v dnešní době by snad Václav Havel prezidentem ani být nemohl.  

Mezi oběma kandidáty nejsou podle Weigla výrazné názorové rozdíly, což je pozitivní zpráva pro premiéra Roberta Fica. „Lze říci, že ani názorově nejsou mezi oběma kultivovanými slovenskými prezidentskými adepty žádné propastné rozdíly. Korčok je středový progresivista a Pellegrini, rovněž svým založením spíše středový levicový politik, by byl jako hlava státu mocenskou logikou a politickými ambicemi tlačen spíše do role protiváhy silného premiéra. Robert Fico tak stojí před alternativou otevřeného, ale dobře čitelného a zdá se, že korektního protivníka nebo potenciálně nejistého spojence a koaličního partnera v prezidentském úřadě. V žádném případě se tak nemusí výsledku voleb obávat,“ je přesvědčený Weigl.

V případě prezidentské volby na Slovensku tak prý rozhodně nejde o nějaký zásadní politický zlom, jak tvrdí některé progresivistické kruhy u nás a na Slovensku. „Prezidentské volby na Slovensku žádnou zásadní politickou změnu u našich sousedů nepřinesou a přinést nemohou. Hysterie, kterou kolem nich rozpoutávají progresivistické kruhy u nás i v Bratislavě, není namístě. Slováci často volí jinak než Češi, mají jiné zájmy, jinou optiku a jiné preference. Je to tak správné a přirozené. Respektujme to a snažme se mimořádné vzájemné vztahy udržet. Žádná pochvala našich potentátů z Bruselu či odjinud za jejich zhoršení nestojí. Ať vyhraje Korčok či Pellegrini, před naší vládou a prezidentem stojí zásadní úkol napravit, co svou nafoukanou arogancí v česko-slovenských vztazích nadrobili,“ dodává Weigl směrem k prezidentovi Pavlovi a vládě Petra Fialy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…