Korupce na Ukrajině. Další zpronevěra odhalena. Pomohla Zelenskému ruská agrese?

04.11.2022 9:38

Ukrajina je stále ve světě vnímána jako jedna ze zemí, kde stále hraje korupce a rozkrádání státního majetku významnou roli. Poslední médii zaznamenaný případ je jen vrcholem ledovce problému, který se stále nedaří vymýtit. Svoji roli v tom může hrát i minulost samotného prezidenta Zelenského, kterému v tomto ohledu ruská agrese prý dokonce pomohla.

Korupce na Ukrajině. Další zpronevěra odhalena. Pomohla Zelenskému ruská agrese?
Foto: Repro twitter
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Server Novinky.cz upozornil na kauzu, která se dotýká zpronevěry prostředků, které byly Ukrajině poskytnuty na nákup armádního vybavení. Bývalé vedení jednoho z ukrajinských úřadů prý zpronevěřilo 250 milionů hřiven (170 milionů korun), za které měly být nakoupeny neprůstřelné vesty pro ukrajinskou armádu. Informoval o tom ve čtvrtek Státní úřad pro vyšetřování.

Podezření je podle serveru TodayTimesLive.com namířeno proti bývalému řediteli patentového úřadu Ukrpatent, vysokému úředníkovi ministerstva hospodářství a vedoucímu humanitární organizace.

Podle dostupných informací byly státní prostředky převedeny na účty dobrovolnických a charitativních organizací s údajným příkazem k nákupu neprůstřelných vest pro vojáky.

Místo nákupu vest ale peníze dál putovaly na účty fiktivních společností a ve finále byly přeměněny na hotovost.

Kriminalisté podle Novinky.cz uvedli, že obstavili účty firem zapojených do podvodného schématu a že přijali opatření pro zajištění náhrady škody způsobené ukrajinskému státu.

V případě odsouzení hrozí dotyčným úředníkům až 12 let vězení za zpronevěru nebo držení majetku zneužitím úředního postavení.

Není to ojedinělý případ zneužití pravomocí a postavení. Před několika dny jsme informovali, že guvernér Centrální ukrajinské banky zpronevěřil více než 5,5 milionu dolarů (přes 137 milionů korun).

Vyšetřovatelé podle agentury Bloomberg uvedli, že bývalý generální ředitel Ukrgazbank a jeho dva zástupci odváděli peníze z banky prostřednictvím plateb za služby „pseudo zprostředkovatelům“. Tyto služby však existovaly pouze „na papíře“.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Dodejme, že podle Transparency International je Ukrajina v celosvětovém žebříčku vnímání korupce za poslední rok na 122. místě ze 188 monitorovaných zemí. Z čistě evropských zemí to znamená poslední místo, Rusko je na 136. místě, Azerbajdžán 128.

Mnozí Ukrajinci se proto upínali po prezidentských volbách k Volodymyru Zelenskému s nadějí, že situaci změní. Velkým zklamáním pro ně tedy byla zjištění ukrajinských novinářů, která podle serveru SeznamZprávy.cz vycházela z dokumentů známých pod názvem Pandora Papers, které odkrývají podezřelé finanční transakce stovek politiků a dalších osobností z více než 90 zemí.

Jejich zjištění ukazuje, jak si Zelenskyj založil společně se svými partnery síť offshorových firem na Britských Panenských ostrovech, v Belize a na Kypru.

Podle zmíněného serveru mohla tato kauza udělat konec za Zelenského ambicemi být znovu zvolen prezidentem Ukrajiny. Článek ale vyšel na podzim roku 2021 a situace se změnila.

Kauzou se ale zabýval i rozhovor, který těsně po začátku ruské agrese proti Ukrajině poskytl serveru iDnes.cz ředitel Transparency International Petr Leyer. Ten tehdy prohlásil, že se ukázalo, že Zelenskyj se svou manželkou a kolegy z komediální skupiny založili firmy v off-shoreových destinacích, kam odváděl majetky vydělané v práci pro televizní kanál 1 + 1 vlastněný oligarchou Igorem Kolomojským.

„Zelenskyj to zdůvodňoval korupčností a nestabilitou podnikatelského prostředí, ale nevysvětlil, z čeho peníze plynou, v jaké výši a zda byly zdaněny. Zůstala tu pachuť toho, že jeden z bojovníků proti korupci využívá ty samé taktiky, proti kterým brojí.“

Šéf Transparency International tehdy dokonce prohlásil, že ruská agrese v tomto ohledu Zelenskému pomohla.

„Přestože je to tragická událost, pokud se podíváme čistě na podporu prezidenta Zelenského, tak mu to vhod přišlo. Před invazí se pohybovala kolem čtyřiceti procent a s počátkem invaze dosahovala až 95 procent,“ uvedl tehdy Leyer.

Dodejme, že podle serveru TodayTimesLive.com navzdory zlepšení v posledních letech má ukrajinský státní aparát stále velmi špatnou pověst. Tu Ukrajině napravují statečně bojující vojáci a tisíce dobrovolníků, kteří pomáhají nejen uprchlíkům a sousedům, kteří byli bombardováni. Vybírají také peníze a věcné dary, od spacích pytlů po neprůstřelné vesty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…