Kovanda: Že plynovody nabouralo Rusko? To by spíš poškodilo tenhle

28.09.2022 9:47

Zpravodajský server The Brussels Times se rozepsal o explozích u plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Odkázal se přitom i na další informační zdroje. Jejich informace ukazují, že zmíněné exploze ohrožují i lodní dopravu v daném místě. Záhadné exploze také ceny plynu ženou opět vzhůru. Ekonom Lukáš Kovanda napsal k růstu cen pár slov. Zaznamenal také, že Radek Sikorski, polský exministr zahraničí a nynější šéf delegace Evropského parlamentu pro vztahy EU s USA, poděkoval Spojeným státům.

Kovanda: Že plynovody nabouralo Rusko? To by spíš poškodilo tenhle
Foto: Repro Youtube
Popisek: Únik plynu z plynovodu Nord Stream

Profesor Björn Lund ze Švédského národního seismologického centra pro švédskou zpravodajskou stanici SVT Nyheter uvedl, že v místě záhadných úniků plynu z plynovodu Nord Stream 1 byly zaznamenány siné exploze.

V blízkosti úniků z plynovodů Nord Stream 1 a 2 byly pod vodou zaznamenány dva výbuchy, „které byly bezpochyby způsobeny explozí nebo detonací“, uvedl v úterý Lund.

Podle Lunda byl jeden z výbuchů tak silný, že jej bylo možné zaznamenat na třiceti pozorovacích stanicích na jihu Švédska. „Není pochyb o tom, že šlo o výbuch. Měli jsme dokonce stanici tady v Gnosjö, která ji zaznamenala,“ upozornil Lund.

„Mohutný výron energie“ o síle 1,9 stupně byl zaznamenán v noci z neděle na pondělí ve 2:03 hodin jihovýchodně od dánského ostrova Bornholm. Následovala další exploze o magnitudě 2,3 v 19:04. Švédský seismologický institut předal informace švédskému ministerstvu obrany.

Zpravodajská televize TV2 upozornila, že úřady z bezpečnostních důvodů zakázaly námořní a leteckou dopravu v oblasti poblíž explozí. Hrozí totiž, že lodě plující v oblasti úniku plynu mohou ztratit vztlak. Vedle toho hrozí, že v místech vysoké koncentrace plynu může začít hořet. Stačila by k tomu jedna malá jiskra.

Dánské úřady v úterý oznámily, že objevily netěsnosti v plynovodu Nord Stream 1 poblíž dánského ostrova Bornholm v Baltském moři. Obrovské množství plynu vytéká do oceánu.

„Jsme znepokojeni tím, co se tam děje. A jestli se ještě něco stane," uvedl ředitel dánského ministerstva energetiky.

V pondělí se objevily zprávy, že došlo k úniku i z plynovodu Nord Stream 2. Německé úřady potvrdily, že v plynovodu Nord Stream 2 zjistily ztrátu tlaku.

Úniky plynu v plynovou Nord Stream 1 podle The Brusseles Times dále zvyšují nejistotu na trhu s energiemi. Přitom ani jeden z plynovodů není v provozu. Nord Stream 2 nebyl uvezen do provozu nikdy a Nord Stream 1 je odstaven.

Ekonom Lukáš Kovanda na Twitteru napsal, že kdyby Rusko chtělo vyhnat ceny plynu ještě výš, mohlo postupovat jinak.

„Pokud Rusko chtělo uvést EU do chaosu a cenu plynu dále šponovat, proč místo plynovodů Nord Stream, jimiž žádný plyn stejně neteče, nepoškodilo raději potrubí Baltic Pipe hned vedle? To má už od října vést plyn z Norska do Polska. Jeho poškození by cenu plynu vyhnalo mnohem výš,“ upozornil ekonom.

Lukáš Kovanda promlouvá

Švédský ministr obrany Peter Hultqvist vyzval své dánské kolegy ke krizovému jednání. Příčina úniků je stále nejasná.

Odborníci podle serveru The Brusseles Times  pochybují, že poškození plynovodů je náhodné: „Je v zájmu Ruska, aby mohlo tvrdit, že není schopno dodávat plyn do Evropy," řekl profesor válečných studií Magnus Christiansson švédským novinám Göteborgs Posten. „Zejména pokud by šlo o případ vyšší moci, kdy lze tvrdit, že jde o nehodu."

Oficiální vysvětlení úniků v plynovodech Nordstream 1 a 2 stále neexistuje. Rusko tvrdí, že na této situaci nenese absolutně žádnou vinu.

Kovanda zaznamenal, že Radek Sikorski, polský exministr zahraničí a nynější šéf delegace Evropského parlamentu pro vztahy EU s USA, poděkoval Spojeným státům.

„Děkuje Spojeným státům za fatální poškození Nord Streamu. Sikorski patřil k nezarytějším odpůrcům zprovoznění Nord Stramu 2. Němce pro takový úmysl označoval za sobce,“ připomněl Kovanda.

Lukáš Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…