Lukáš Kovanda: V sobotu Trump přežil, ale Green Deal skonal

16.07.2024 22:47 | Monitoring

Proč se Evropa obává možného budoucího viceprezidenta Spojených států amerických J. D. Vance? Ekonom Lukáš Kovanda přináší odpověď. Evropa se bude muset vzdát svých ekologických ambicí vtělených do Green Dealu a soustředit se na vlastní obranu a bezpečnost.

Lukáš Kovanda: V sobotu Trump přežil, ale Green Deal skonal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Donald Trump si jako kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vance. O jeho výběru jako kandidáta na viceprezidenta se spekulovalo několik měsíců, přičemž média v posledních týdnech uváděla, že Trump vybírá mezi senátory Vancem, Markem Rubiem a guvernérem Severní Dakoty Dougem Burgumem.

Vance má jasno ohledně svého postoje k válce na Ukrajině. „Každý ví, každý s mozkem v hlavě ví, že to vždycky skončí vyjednáváním,“ prohlásil v rozhovoru pro CNN. Zdůraznil, že Američané už poslali Ukrajincům desítky miliard dolarů, ale neřekli, čeho má být za tyto obří peníze dosaženo. A to je problém. Proto je podle něj namístě oddělit finanční pomoc pro Ukrajinu od finanční pomoci pro Izrael.

Jeden z vysokých představitelů Evropské unie pro server POLITICO uvedl, že jmenování Vance je „katastrofou“ pro Ukrajinu – a tím i pro Evropskou unii, která podporuje Kyjev při jeho obraně proti ruské agresi. Vance jde ostře proti použití dalších finančních prostředků na pomoc Ukrajině a kritizuje podle něj přílišnou závislost Evropy na Spojených státech, pokud jde o vojenské investice.

Ekonom Lukáš Kovanda přišel s alternativním vysvětlením, proč J. D. Vance coby možný viceprezident Spojených států „rozklepal Evropu“. Kvůli Ukrajině to není.

„Proč tedy? Protože se EU bude muset vzdát Green Dealu,“ uvedl jednoznačně Kovanda.

Podle něj je správné, že si Vance pokládá otázku, proč by měly Spojené státy dotovat Evropu, aby ona sama nic nemusela dělat, a proč by měly Spojené státy investovat do zbrojení a poskytovat Evropě bezpečnostní záruky, zatímco Evropa sama investuje do zbrojení kvůli emisní náročnosti jen v minimální míře. Odpověď na tyto otázky je podle Kovandy nasnadě: „Aby mohla honit chimerické cíle Green Dealu.“

„V sobotu Trump s velkým štěstím přežil, leč Green Deal zřejmě v tu ránu definitivně skonal,“ shrnul situaci Kovanda.

Evropa se podle jeho názoru musí rozhodnout, zda je pro ni důležitější vlastní bezpečnost, nebo Green Deal, který by znamenal větší závislost na Rusku. „Nemůže mít oboje najednou. Nelze mít vojenskou bezpečnost s válkou za humny a zelenou revoluci zároveň,“ dodal závěrem Kovanda.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chudák Fiala, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseorm , 16.07.2024 23:43:58
Jeho pět minut na výsluní skončilo. Teď už bude jen za vzorkového osla a jeho banda rádoby US ratlíků s ním. Sice budeme díky těmto ....... ekonomicky v riti - kdo s trochou rozumu uřízne trubky s plynem a ropou, co mu končí u baráku a nechá si to samé vozit kolem světa násobně dráž a místo starosti o vlastní lidi vyzbrojuje totálně zkorumpovaný stát násobně větší než ten jeho? Ale válka snad díky Trampovi nebude. A to je dobře. Stejně tak půjde do WC i gryndýl. Možná se toho nedožiju, ale věci se určitě pomalu ale jistě vrátí k normálu a zas budou bukvice jen bukvice. Přeji normální svět svým vnoučatům Všem dobrým lidem přeji hezký den.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…