Nejvyšší možný počet hvězd, tři, podle francouzského tisku nově získaly dvě restaurace, a to Le Clos des sens v Annecy a Mirazur v Mentonu. Kuchyni v Mirazuru vládne argentinský šéfkuchař Mauro Colagreco, který se tak podle serveru rádia Europe 1 stal jediným takto oceněným cizincem ve Francii.
Naopak o jednu hvězdu ze tří překvapivě po pouhém roce přišel podnik La Maison des bois, kde je šéfkuchařem Marc Veyrat, jenž se specializuje na molekulární gastronomii. Slavný savojský mistr vařečky to v rozhovoru s Europe 1 označil za nespravedlivost. „Máme super tým, nechápu to,“ dodal.
Stejný osud stihl i historickou alsaskou restauraci Auberge de l’Ill, která měla tři hvězdy dlouhých 51 let. Server msm.com to označil za „největší šok ve francouzském kulinářském průvodci pro rok 2019“.
Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, zatímco dvě hvězdičky značí „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“; jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii. Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích.
Restaurace Paloma v Mougins nedaleko Cannes podle českých médií spadá do skupiny SynBiol. Babiš byl dříve jediným akcionářem SynBiolu, kvůli zákonu o střetu zájmů ale následně vložil akcie SynBiolu do svěřenských fondů.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nab