Lyman obklíčen. Mobilizace ruské problémy nevyřeší, varuje Institut pro studium války

01.10.2022 21:40

Záběry na sociálních sítích dokazují, že ukrajinská armáda vstoupila do města Lyman a začala ho osvobozovat. Ve městě je podle ukrajinských zdrojů obklíčeno asi 5 tisíc příslušníků okupačních sil.

Lyman obklíčen. Mobilizace ruské problémy nevyřeší, varuje Institut pro studium války
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Ukrajinská armáda hlásí, že vstoupila do města Lyman a oznámila světu, že toto město se po čtyřech měsících ruské okupace opět stává ukrajinským. Ve městě je údajně obklíčeno na 5 tisíc ruských vojáků. Podle Ukrajinců teď mají Rusové tři možnosti. Buď se pokusí probít z obklíčení, nebo se vzdají, nebo zemřou v boji.

Ruská strana tvrdí, že se část ruských sil podařilo stáhnout ještě před jejich obklíčením.  S odvoláním na další zdroje o tom informuje americká zpravodajská stanice CNN.

„V souvislosti se vznikem hrozby obklíčení byly spojenecké jednotky staženy z osady Krasnyj Liman na výhodnější linie,“ uvedlo ministerstvo na Telegramu, přičemž použilo ruský název pro město Lyman.

Ruské státní médium Rossija24 uvedlo, že důvodem stažení ruských jednotek bylo, že „nepřítel použil jak dělostřelectvo západní výroby, tak zpravodajské informace ze zemí Severoatlantické aliance“.

„[Osvobození] Lymanu je důležité, protože je to další krok k osvobození ukrajinského Donbasu. Je to příležitost jít dál ke Kreminně a k Severodoněcku. Proto je to zase psychologicky velmi důležité,“ řekl Serhij Čerevatij, vojenský mluvčí východního uskupení ukrajinských sil.

Americký institut pro studium války (ISW) napsal k problémům ruských invazních sil pár slov. Zaznělo varování, že mobilizace vyhlášená prezidentem Putinem aktuální problémy ruských ozbrojených sil nevyřeší.

„Přivedení tisíců špatně vycvičených a špatně motivovaných vojáků nevyřeší základní problémy, které jsou špatné v ruské strategii a v plánování na operační úrovni,“ uvedl institut na twitteru.

Ruská mobilizace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…