Maďarský ministr se v New Yorku sešel s Lavrovem. Jediný. „Bez dialogu nebude mír,“ řekl

23.09.2022 12:50

Péter Szijjártó, maďarský ministr zahraničí, si posteskl, že byl na půdě OSN jediným šéfem diplomacie z řad ministrů EU, který se s Lavrovem setkal. V diplomatických jednáních přitom Szijjártó vidí jedinou cestu, jak ukončit válku na Ukrajině. Válku, která dopadá i na Maďarsko. Ať už prostřednictvím uprchlické krize, nebo zrychlující inflace.

Maďarský ministr se v New Yorku sešel s Lavrovem. Jediný. „Bez dialogu nebude mír,“ řekl
Foto: Screen FB Szijjártó Péter
Popisek: Setkání Sergeje Lavrova a Pétera Szijjártó

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó oznámil, že se během probíhajících jednání na půdě OSN sešel se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Po setkání zdůraznil, že s Ruskem je třeba jednat, jinak bude válka na Ukrajině trvat dál. Vyjádřil proto politování nad tím, že z řad ministrů EU byl jediný, kdo se v New Yorku s Lavrovem sešel.

Szijjártó uveřejnil video ze setkání s Lavrovem také na sociálních sítích.

„Ptal jsem se Sergeje Lavrova, s kým se setkal z Evropské unie, ale žádné další setkání s ministry zahraničí EU neměl,“ posteskl si ministr.

„Samozřejmě je možné, že teď doma - zejména opoziční poslanci, mluvčí nebo zástupci opozičního tisku - řeknou, proč jsem se sešel se Sergejem Lavrovem, ale myslím, že bez dialogu mír nenastane. Pokud v nadcházejícím období nedojde k jednání o míru, bude svět čelit ještě vážnějším důsledkům, kterým by bylo dobré zabránit," pokračoval.

Maďarský šéf diplomacie také upozornil, že do Maďarska přišlo už 1,5 milionu uprchlíků a v souvislosti s válkou na Ukrajině v Maďarsku stále zrychluje inflace a to musí vláda v Budapešti řešit. Szijjártó vyjádřil obavy, že bez navázání dialogu budou důsledky války na Maďarsko dopadat vytrvale dál.

„Jediným řešením všech těchto problémů by byl mír, takže Maďarsko chce mír co nejdříve, a k tomu potřebujeme jednání a dialog," řekl ministr.

Podle serveru Index.hu dal také najevo, že nevidí smysl v tom, přijímat další sankce proti Rusku.

„Náš postoj je zcela jasný. Nevidíme žádný rozumný důvod k jednání o dalším balíčku sankcí, zejména pokud jde o energetiku," řekl ministr zahraničí Péter Szijjártó po setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Konstatoval také, že za klíčové považuje zajistit dodávky energií pro maďarské občany.

Szijjártó zdůraznil, že existuje jedna důležitá oblast dvoustranných vztahů mezi Maďarskem a Ruskem, a tou je otázka dodávek energie. „Může se vám to líbit, nebo nelíbit, ale je to fakt,“ řekl a zdůraznil, že pokud by došlo k přerušení dodávek ruské energie, maďarská ekonomika by byla ohrožena.

Maďarská vláda prý také nechce připustit, aby byly ohroženy dodávky ropy a plynu pro maďarské občany.

„To je pro nás jasná červená linie. Nechceme, aby maďarský lid platil za válku, se kterou nemá nic společného,“ uvedl.

Setkání dvou ministrů zahraničí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…