Majerová vyzvala Babiše a Okamuru ke společné nominaci prezidentského kandidáta

04.10.2022 15:42 | Bleskově

Trikolora poslala dopis předsedům dvou největších opozičních stran. Zuzana Majerová v něm vyzvala Andreje Babiše a Tomio Okamuru, aby v příštích senátních volbách postavili v konkrétním volebním obvodu pouze jednoho kandidáta. Tím to však nekončí. Trikolora vyzvala další opoziční strany také k dohodě na společném kandidátu na Hrad.

Majerová vyzvala Babiše a Okamuru ke společné nominaci prezidentského kandidáta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zuzana Majerová

„Základem pro volební úspěch opozičních stran v příštích volbách do Senátu by proto mělo být postavit společné kandidáty opozice tak, aby se s nimi v prvním i druhém kole ztotožnili voliči – ANO, SPD, Trikolory. Předpokladem je dohoda vedení těchto stran na rozdělení 27 senátních obvodů pro kandidáty jednotlivých opozičních stran a podání jejich kandidatury jako společného koaličního kandidáta opozice. Koalice je běžná politická formace a ve většinovém systému je to způsob, jak vytvořit velký volební blok k získání nutné většiny voličů pro zvolení senátora,“ píše v otevřeném dopisu Zuzana Majerová, předsedkyně Trikolory. 
 
 
Jak však Majerová dodala, tato logika se netýká pouze senátní, ale také prezidentských voleb. „Také prezidentské volby jsou většinové. Bude v nich podstatně větší účast než ve volbách senátních, protože voliči považují prezidenta republiky za významný orgán. Ovšem zůstává zachována logika většinového volebního systému. Pokud chtějí opoziční strany prosadit kandidáta opozice, měly by se domluvit na společném kandidátovi,“ píše v dopise Majerová s tím, že prezident republiky je významná politická osoba s důležitými pravomocemi. 
 
Pokud funkci obsadí provládní kandidát, může podle Majerové vážně komplikovat vládnutí současné opozice, vyhraje-li příští sněmovní volby. „Ovládají-li vládní strany dnes většinu v Poslanecké sněmovně i v Senátu, je prezident republiky jediným významným orgánem, nad kterým nemají moc. O to víc je důležité, aby opozice zabránila převzetí této funkce provládním kandidátem. Společný opoziční kandidát je cestou, jak toho dosáhnout,“ je přesvědčena Zuzana Majerová. 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…