Mají pomáhat. Místo toho zakazují, zavírají a zabavují. V USA to po hurikánu vře

06.10.2024 20:50 | Monitoring

Americký miliardář a majitel společnoti SpaceX Elon Musk kritizuje Federální agenturu pro řešení mimořádných událostí (FEMA) za to, že brání společnosti SpaceX v přepravě humanitárních balíčků do hurikánem zničené Severní Karolíny. A není sám.

Mají pomáhat. Místo toho zakazují, zavírají a zabavují. V USA to po hurikánu vře
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 10383 lidí
Elon Musk se zapojil do pomoci postiženým. Sdílel video, na kterém se inženýři SpaceX pokoušeli dopravit zařízení Starlink do postižených oblastí pomocí vrtulníku, ale poznamenal, že FEMA omezila přistání vrtulníku.

Později upřesnil, že překážkám nečelí jen jeho tým SpaceX. Vysvětlil, že každému, kdo se pokoušel v oblasti pomoci, bylo v tom zabráněno.

Na platformě X v pátek uvedl, že FEMA je nekomepetentní a dostatečně nepomáhá lidem v nesnázích, naopak aktivně blokuje občany, kteří se snaží pomoci!“ udeřil Musk na FEMA kvůli reakci na Helene v Severní Karolíně, zatímco SpaceX chce zřídit nové družice Starlinks. Ostře kritizoval tamní vládu pro její „neschopnost“.

Později sdílel textovou výměnu s inženýrem inženýra společnosti SpaceX, mateřské společnosti Starlink, z Asheville v Severní Karolíně, v níž tvrdil, že FEMA se chystá uzavřít vzdušný prostor, aby „‚regulovala‘ soukromé vrtulníky, kterými jezdíme doručovat Starlink a zásoby“. „Tlačíme na to, aby nám pomohl i Trumpův tým, ale nevypadá to dobře,“ uvedl, že FEMA aktivně blokovala zásilky a zabavovala zboží. „Je velmi reálné a děsivé, jak moc převzali kontrolu, aby zabránili lidem pomáhat,“ dodal dále inženýr.

Inženýr také informoval, že se zde podařilo rozběhnout dvě velké operační základny pro vrtulníky, které dodávali zboží do rukou. Ve středu odcestovala pomoct do Hickory v Severní Karolíně Ivanka Trumpová, kam přivezla i 300 zařízení pro satelitní internet společnosti Elona Muska Starlink těm, které zasáhl hurikán Helene. „Nasadili jsme více než 300 družic Starlink, což to zachránilo mnoho životů“,“ popsal zmíněn inženýr.

„Existují stovky zpráv o tom, že FEMA/FAA blokuje lety. Tohle se doslova stalo,“ dodal Musk v následné diskusi na sítí X.

Později v pátek Musk řekl, že problém byl "vyřešen", a připsal to ministru dopravy Petu Buttigiegovi.

Dobrovolník Mike VonSteuben popisuje, že o incidentech slyšel přímo z první ruky zprávy od lidí, se kterými úzce spolupracuje i svůj vlastní zážitek ze snahy pomoci zasaženým oblastem. „Dnes jsme se vydali na konvoj do Pensacoly v Severní Karolíně. Trasa byla právě částečně uvolněna ze severu. Naložili jsme 10 dodávek s generátory, filtry, dřevěným uhlím a všemi dekami, které se nám tam vešly. Projížděli jsme po nejzrádnějších cestách, které jsem zatím viděl, ale nakonec jsme bezpečně dorazili na hasičskou stanici. ‚Logistička‘ nám tam oznámila, že až do pondělí nepřijímají žádné další dary a že si máme vzít naše věci nazpátek,“ popisuje.

Někteří místní obyvatelé, kteří zásoby z této hasičské stanice rozváželi, VonSteubenovi měli říct, že je převzala FEMA a provádí inventuru. „Také nám řekli, že distribuují pouze krmivo pro zvířata a hygienické potřeby, jako je toaletní papír,“ podotkl na sociální síti X.

I přes odmítnutí se spolu se se svými spolupracovníky snažil náklad rozdělit. „Poslali jsme čtyřkolky do kopců, aby zaklepaly na dveře. Na náklaďák jsem dal kartonovou ceduli s popisem, co máme pro kolemjdoucí, a podařilo se mi něco z toho vyložit. Nakonec jsme se museli vrátit se 70 % toho, s čím jsme přijeli,“ sečetl, jak akce dopadla.

Dění nemá být ojedinělé: „Oznámil jsem to vedení církve a ti byli ohromeni. Pastorova manželka mi řekla, že něco podobného se dnes stalo na Mitchellově střední škole, kam přijeli pracovníci Amerického červeného kříže, vyházeli všechny dobrovolníky a odvezli zásoby, aby je ‚inventarizovali‘.“

Dle VonSteubena se tak zdá, že FEMA a Červený kříž „metodicky přebírají distribuční centra a zavírají je, aby je ‚inventarizovali‘“. FEMA se má dle něj snažit centralizovat řízení dodávek a do distribuce pomoci tak promlouvá byrokracie.

Poučení, které z toho plyne, prý je, aby lidé, kteří se rozhodnout zasaženým oblastem pomoci raději zásoby dávali jen církvím, jelikož u nich FEMA nemá prozatím žádnou pravomoc cokoli zabavit. Dobré je prý rovněž raději předem na místě ověřovat, zdali na místě také pomoc nakonec nebude zcela odmítnuta.

Účelem FEMA je koordinovat odpověď na živelné pohromy nebo nehody většího rozsahu, které na území USA (popř. jeho teritorií) nastanou a jejichž velikost přesáhne možnosti místních autorit či daného státu si s nimi poradit. Guvernér postiženého státu pak vyhlásí stav pohotovosti a formálně požádá prezidenta, aby FEMA a federální vláda pomohla danou katastrofu zvládnout.Hlavní náplní FEMA jsou práce „v terénu“, nicméně může poskytnout další služby jako lidské zdroje. Od roku 2003 FEMA spadá pod ministrstvo vnitřní bezpečnosti.

Minulý týden se regionem prohnal hurikán Helene, který smetl celá města na západě Severní Karolíny, způsobil zde záplavy a sesuvy půdy. Zničeno bylo mnoho silnic, což zásadně stížilo pomoc lidem v zasažených oblastech,

Po bouři čtvrté kategorie zahynulo v celých Spojených státech nejméně 222 lidí a stovky dalších se pohřešují. Dosud bylo 106 obětí zaznamenáno v Severní Karolíně.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Evropa je moc bílá, myslí si Evropská rada pro zahraniční vztahy. A chce to změnit

21:30 Evropa je moc bílá, myslí si Evropská rada pro zahraniční vztahy. A chce to změnit

Nedávná zpráva vlivného think-tanku Evropská rada pro zahraniční vztahy (ECFR), zabývajícího se směř…