Masakr jako u Pirátů. V Německu se drolí vláda

25.09.2024 6:54 | Monitoring

V Česku dostali v krajských volbách pořádnou ránu Piráti, když ztratili drtivou většinu mandátů. Obdobným masakrem prochází němečtí liberálové z FDP. Ti jsou součástí spolkové vlády na celostátní úrovni spolu se sociálními demokraty a Zelenými. A německý ministr financí a předseda FDP Christian Lindner hledá odvahu.

Masakr jako u Pirátů. V Německu se drolí vláda
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Ve třech spolkových zemích na východě Německa proběhly nedávno zemské volby. V těch výrazně zabodovala Alternativa pro Německo (AfD), kterou i nejčtenější německý list Bild označuje za krajně pravicovou, a konzervativně levicová Aliance Sahry Wagenknecht. 

Anketa

Ohrožuje vláda Roberta Fica demokracii na Slovensku?

hlasovalo: 21121 lidí
Zato liberálové z FDP (Svobodné demokratické strany), kteří jsou součástí vládní koalice na spolkové úrovni, ve všech třech spolkových zemích padli rychleji než stromek podťatý motorovou pilou. A šéf strany Christian Lindner, dnešní ministr financí v koaliční vládě sociálních demokratů, FDP a Zelených, uvažuje o odchodu nejmenší vládní strany z kabinetu. Na jeho úvahy upozornil server Euractiv.

V Braniborsku, v Durynsku, ani v Sasku nezískali liberálové z FDP ani jeden zemský mandát. Konkrétně v Braniborsku nezískali politici z řad FDP ani jedno procento hlasů. Lindner se v tu chvíli nechal slyšet, že teď je třeba projevit odvahu.

Buď odvahu zůstat součástí nepopulární koalice a vykonat tam co nejlepší práci, nebo projevit odvahu a z nepopulární koalice odejít.

„Buď odvaha pracovat v kontroverzní koalici, pokud lze pro zemi dosáhnout dobrých věcí. Ale (…) odvaha je i to, když dosáhnete mezí možného a nesplníte očekávání a požadavky země. Pak je odvaha zažehnout novou dynamiku,“ zaznělo z Lindnerových úst.

Lindner dodal, že rozhodnutí FDP opustit koalici bude záviset na schopnosti vlády činit ambiciózní rozhodnutí o migraci, růstu a finanční stabilitě do 21. prosince s odkazem na to, co nazval „podzim rozhodnutí“.

Jeden z místopředsedů strany Wolfgang Kubicki konstatoval, že liberálové v barvách FDP byli v politice marginalizováni. V Durynsku, v Sasku i v Braniborsku. „To znamená, že lidé skončili s koalicí ,semaforů'," dodal s odkazem na tristní výkon druhého mladšího partnera v trojkoalici, Zelených.

Někteří stranící důrazně varují, že odchod z vlády by byl pro FDP politickou sebevraždou.

„FDP nesmí za žádných okolností vystoupit z koalice semaforů. To by byla politická sebevražda,“ řekl bývalý federální ministr vnitra Gerhart Baum listu Rheinische Post. Vyjádření převzal také Frankfurter Rundschau.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Nejdřív nás podrazí STAN a nakonec tě vyrazí Fiala.“ Pirátské video „vylepšeno“, internet se baví

8:18 „Nejdřív nás podrazí STAN a nakonec tě vyrazí Fiala.“ Pirátské video „vylepšeno“, internet se baví

Včerejšek se do stěžně pirátské kocábky zapsal krví. Ráno si předseda Pirátů v rezignaci Ivan Bartoš…