Michal Horáček je čím dál více přesvědčen, že by měl kandidovat na prezidenta. V rozhlase k tomu řekl více

31.05.2016 17:52 | Zprávy

Úterním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl textař, podnikatel a skladatel Michal Horáček. S moderátorkou Karolínou Koubovou mluvil o své možné kandidatuře na prezidenta, kterou bere vážně, a o tom, jak by se případně úřadu zhostil.

Michal Horáček je čím dál více přesvědčen, že by měl kandidovat na prezidenta. V rozhlase k tomu řekl více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Textař Michal Horáček

„Pozornost jakkoliv mě těší, ale můj život teďka je orientovaný trochu jinak,“ řekl Horáček s tím, že jej zajímá spíše jeho nově vydané album než kandidatura na prezidenta České republiky.

„To je taková bouřlivá doba pro mě,“ shrnul čas od rozhovoru pro DVTV, ve kterém se přiznal k tomu, že by mohl být českým prezidentem. Zatím však neví, zda opravdu kandidovat bude, záleží i na názoru veřejnosti.

„Ano, když už jsem to jednou řekl, tak v tom chci být aktivní,“ podotkl Horáček s tím, že od té doby častěji jezdí po krajích a ptá se lidí na jejich názory na jeho případnou kandidaturu. Reakce jsou však různé, přesto ho samotná existence debaty těší.

Dnes je však již více přesvědčený o tom, že by kandidovat měl. Definitivní rozhodnutí však ještě nepadlo. „Ty volby jsou daleko, jsou velice, velice daleko.“ Horáček podotkl, že pokud může Zeman zvažovat svou kandidaturu do budoucna, může to udělat i on a možná by bylo lepší, kdyby ten „první krok“ udělal Zeman.

„Myslím si, že to je na čase,“ okomentoval nedávné opuštění dozorčí rady Fortuny s tím, že by takový post budoucí prezident zastávat neměl. Je to signál toho, že o kandidatuře uvažuje velmi vážně.

Celý pořad zde.

„Já jsem se nikdy netajil se svým hráčským postojem ke světu,“ uvedl textař se slovy, že toho zažil již mnoho. Nemyslí si však, že by jej jeho minulost v odvětví kurzovních sázek jakkoliv diskvalifikovala kvůli gamblerství. „Daleko víc peněz prohrávají lidé na burze a těm se říká investoři,“ shrnul svůj názor Horáček. Kurzovní sázení nemá s gamblerstvím nic společného.

„Já jsem k tomu nikdy nebyl puzený, k tomu dennodennímu politickém projevu,“ zmínil Horáček a zavzpomínal, když zakládal spolu s Michaelem Kocábem iniciativu Most, která přispěla k pádu komunismu v tehdejším Československu. A to je zkušenost, ze které byl ve funkci čerpal.

„To, že někdo volil Miloše Zemana, to se mu nesmí vyčítat,“ vysvětlil Horáček a dodal: „Já si myslím, že my tady jsme dobrý lidi.“ Chtěl by totiž být prezidentem, který spojuje lidi. Svou prezidentskou kampaň je schopný a ochotný si zafinancovat sám, byl by ale rád, kdyby jej lidé podpořili.

„To bude udělané tak, že to samozřejmě bude transparentní účet, a deklarováno bude, že co se nezpracuje, to se pošle na konto Paraple,“ osvětlil finanční podporu veřejnosti. Svou kampaň popsal jako takovou charitu, kterou bude „morálně hlídat“.

Se současnou iniciativou Peloton svého kolegy Michaela Kocába však textař nesouhlasí. Vadí mu totiž, že se iniciativa snaží prezidentského kandidáta zprostředkovat, což poněkud podkopává přímou volbu. Prezidentem by se navíc měl stát někdo, kdo by neměl takovouto iniciativu vůbec potřebovat.

„Ano, prezident nevládne, vládne vláda, lidi si zvolí ve svobodných volbách své zástupce,“ vysvětloval Horáček prezidentskou funkci. Ten by měl jen připomínat vládě její sliby a jejich plnění.

Udělování milosti vnímá jako „monarchistický relikt“, občas je však zasloužená a správná. S plošnou amnestií ale nesouhlasí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

13:47 „Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

VIDLÁKŮV TÝDEN Buď budete psát na svůj blog, nebo budete akreditovaným asistentem. To se dozvěděl na…