Miniaturizace jaderných zbraní. Může to vést ke konci světa, varuje expert

31.08.2024 21:00 | Reportáž

Kdyby plzeňská Škodovka a její jaderný program v devadesátých letech nebyl uměle zastaven, dnes by se firma jistě stala jedním z největších „hráčů“ na světě a všichni ti, kteří nám dnes nabízejí dostavbu elektráren, by se od ní učili. Ve světě se staví desítky reaktorů a nám zůstanou jen oči pro pláč. Války vznikají pro to, aby se kradlo a boj o nerostné zdroje a území je jejich spouštěčem. Václav Vítovec, ředitel Nadace Železná Opona, jenž má ve správě také bývalý depot sovětských jaderných zbraní v Míšově, varuje před miniaturizací jaderných zbraní.

Miniaturizace jaderných zbraní. Může to vést ke konci světa, varuje expert
Foto: pixabay.com
Popisek: Jaderný konflikt - ilustrační foto

„Kdyby dnes existoval koncern Škoda Plzeň, patřil by mezi nejbohatší firmy na světě. Jenom Čína plánuje postavit 68 jaderných reaktorů. V Asii Škodovka, Plzeň a českoslovenští technici měli obrovský respekt. Stejný jako němečtí, ale s jednou obrovskou výhodou, že byli daleko flexibilnější. Vezměte si, že Škodovka ve svých nejlepších letech měla okolo 72 000 zaměstnanců,“ uvedl na začátku besedy Vítovec.

Pár kilo – a je konec, aneb pokrok nezastavíš?

Pojďme k jaderné energii. „Nejtěžší prvek, který na světě existuje, je uran. Nebýt něho a Einsteinova vzorečku, tak by nebyly dva klíčové body jaderného světa. Bohužel, Einstein některé práce už nedokončil…“

Na Hirošimu bylo podle Vítovce použito 68,5 kilogramů obohaceného uranu 235. „Ústřední problém současného světa je, že přibývají země, které jsou schopné přes centrifugy obohatit uran tak, že je použitelný pro jaderné zbraně. To je dnes třeba problém Íránu. Íránci jsou schopni obohacovat uran na více než 4 procenta. Pokud jej obohatíte na 20 procent, můžete jej použít na jadernou zbraň. Nejlépe je to na 90 a více – čím více to obohatíte, tím je kritická hmotnost menší. Dnes se dá udělat atomová bomba z uranu, který bude vážit kolem deseti až dvanácti kilogramů.

„Prvek, který umí udělat řetězovou reakci, to je plutonium. To na světě vyrábí všech 436 jaderných reaktorů, včetně našich. Vojáci po pěti nedělích jednoduchým způsobem vyseparují z vlastního palivového článku a dostanou čisté plutonium, které je možné použít pro atomové bomby,“ konstatoval Václav Vítovec.

Německo ne. Takže Japonsko

„Dne 16. července 1945 v Novém Mexiku Američané udělali největší vědecký projekt planety, který se nazýval Manhattan, pod vedením vědeckého šéfa Oppenheimera. Cílem bylo vytvořit jadernou zbraň proti tehdejšímu Německu. Paradoxně na Německo ale nikdy nemohla být použita, protože kapitulovalo 8. května a 6. srpna byla použitá jaderná zbraň. Při použití atomové bomby v Nagasaki se vypařilo 55 000 lidí během několika setin sekundy.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

20:00 Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

POHLED IVANA HOFFMANA Je to 23 let od útoků z 11. září, které zasáhly samotné srdce Ameriky. Co víme…