Minoritní akcionáři v ČEZ? Z Německa a USA. Proti zájmům těchto zemí Fiala nepůjde. Čtenář PL dostal smutnou odpověď

17.07.2022 8:14

Z PROFILŮ Vláda Petra Fialy uvažuje o zestátnění energetické společnosti ČEZ. Nebere však v úvahu náklady na vytěsnění minoritních akcionářů, které činí zhruba 200 miliard, to kritizuje i hlava státu Miloš Zeman. Jediným řešením v situaci, kdy okolo dodávek plynu panují velké nejistoty, je však zestátnění ČEZ a přijetí zákona o energetické bezpečnosti, uvedl na dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz bývalý poslanec ČSSD Antonín Seďa, jenž odpovídal i na otázky ohledně minoritních vlastníků, kteří jsou převážně z USA a Německa. Proti jejich ekonomickým zájmům podle jeho mínění vláda nechce jít a chová se nezodpovědně vůči svým občanům.

Minoritní akcionáři v ČEZ? Z Německa a USA. Proti zájmům těchto zemí Fiala nepůjde. Čtenář PL dostal smutnou odpověď
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Jednou z variant, jak by mohla vláda naplnit svůj plán v podobě získání státní kontroly nad celou sítí klíčových elektráren a výrobou vlastní elektřiny, je rozdělení ČEZ nebo vykoupení podílu minoritních akcionářů.

„Vláda může prostě vykoupit asi třicet procent minoritních akcionářů ČEZ a ovládne tak celou společnost. Nebo může rozdělit ČEZ na několik částí, z nichž jedna bude zahrnovat klíčová aktiva, která chce vláda kontrolovat, tedy klasické elektrárny, zejména jaderné, dále uhelné a plynové. A z této části vyplatit minoritní podíly,“ řekl před nedávnem Novinkám analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Čtenáře ParlamentníchListů.cz tak zajímala jména oněch 30 % minoritních vlastníků a jejich provázanost na firmy a jedince v ČR. Dotaz byl směřován na Antonína Seďu, který se pokusil odpovědět na základě veřejně dostupných informací. „Podle nich pouze procento z těchto akcionářů jsou Češi, zbytek jsou zahraniční investoři z rozličných finančních fondů. Zejména z Německa a z USA. Prostě vláda dnes nepůjde proti ekonomickým zájmům těchto zemí,“ dodává.

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30980 lidí
Seďa je dlouhodobým kritikem „privatizace“ ČEZ a dalších energetických podniků včetně distributorů energií. Taktéž vodáren a zdrojů pitné vody. „Prostě jediným řešením v této situaci je zestátnění ČEZ a přijetí zákona o energetické bezpečnosti,“ uvedl s tím, že dalšími dílčími kroky musí být opuštění burzy v Lipsku, odmítnutí současného systému emisních povolenek a také některých hloupých rozhodnutí EU v rámci Green Dealu.

„To vše ohrožuje nejen konkurenceschopnost naší země, ale zejména sociální smír v České republice,“ upozorňuje. „Vláda se nemůže tvářit, že se nic neděje, a z peněz daňových poplatníků podporovat vysoké zisky ČEZ a dalších energetických firem. Zároveň z peněz občanů vyplácet podpory na snížení cen energií, ale marže těchto firem ponechat. To je nezodpovědný přístup neoliberalistů. A to nejen u nás, ale v celé západní Evropě. Je třeba konečně začít hájit zájmy Čechů, Moravanů a Slezanů,“ uzavírá člen ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pin*our. Ten největší. Novotnému otrnulo a nastoupil na Havlíčka

15:43 Pin*our. Ten největší. Novotnému otrnulo a nastoupil na Havlíčka

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček, který má ve stínové vládě ANO na starosti vědu, p…