Mobilizace! Putin: Ochráníme lidi. Myslíme to vážně. Jednání o míru? Takto

21.09.2022 8:31

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Stalo se tak v mimořádném projevu. Putin přiznal, že „speciální operace“ na Ukrajině má problémy, ale trvá na tom, že byla správná a že přinesla úspěchy v čištění východu Ukrajiny od „neonacistů“. Rusko podle něj podpoří ve čtyřech oblastech, které nazval „Novorusko“ konání referend o sebeurčení.

Mobilizace! Putin: Ochráníme lidi. Myslíme to vážně. Jednání o míru? Takto
Foto: Repro TV
Popisek: Putin vyhlašuje částečnou mobilizaci

Ruský prezident oznámil, že částečná mobilizace se týká těch, kteří sloužili v armádě a mají vojenské zkušenosti. „Je-li ohrožena územní integrita naší země, uděláme cokoliv, abychom ochránili její lid – to není bluf,“ řekl.

Putin začal slovy o Západu, který pracuje s plány rozdělit Rusko. „Je to už dlouhou dobu. Byli to teroristé na Kavkaze, odpor v dalších zemích, nakonec i na Ukrajině,“ jmenoval.

„V celém světě zavedli rusofobii, dokonce i Ukrajinu poštvali proti Rusku. Válka začala už v roce 2014, když obrátili zbraně proti civilistům,“ připomněl odpor východu Ukrajiny proti převratu na Majdanu. A od toho se podle Putina vše odvíjelo.

„Naše rozhodnutí zavést speciální vojenskou operaci bylo správné,“ zdůraznil.

Projev ZDE

Problémy s „neonacisty“, jak nazývá zastánce kyjevské vlády na východě země, se podle Putina daří řešit. „Luhanská republika už je skoro celá vyčištěna od neonacistů. Doněcká lidová republika je postupně osvobozována,“ ujistil ruské publikum.

Ve speciální operaci vykonávají činnost řádné jednotky i dobrovolníci. „Jsou to skuteční patrioti, kteří chrání Rusko a Donbas,“ zdůraznil.

„Podařilo se osvobodit velké oblasti Zaporožské a Chersonské oblasti. Kvůli tomu je fronta dlouhá přes 1000 kilometrů,“ vysvětloval, byť připustil, že aktuálně jsou s ovládáním takto široké fronty problémy.

„Proto jsem požádal ministerstvo obrany, aby souhlasilo s částečnou mobilizací,“ uvedl ruský prezident v projevu. „Mluvíme o částečné mobilizaci. To znamená, že branné povinnosti budou podléhat pouze ti občané, kteří jsou momentálně v záloze, tedy především ti, kteří v ozbrojených silách sloužili, mají určitou vojenskou specializaci a relevantní zkušenost,“ vysvětlil.

Čistíme od neonacistů

Putin si myslí, že Ukrajina je v současnosti vazalem Západu. Soudí tak z průběhu mírových vyjednávání, která začala na konci února zprostředkováním Turecka, ale pak prakticky úplně ustala.

„V Istanbulu byla reakce Ukrajiny na naše návrhy velmi pozitivní. Vypadá to ale, že na straně Západu není zájem o mírové řešení a Kyjev dostal jiný úkol,“ poznamenal ruský prezident.

Po roce 2014 podle něj začala politika teroru a šikany, která pokračuje dodnes.

Ruští vojáci na „osvobozených“ územích jsou podle něj konfrontováni s tím, co na východě Ukrajiny předváděla kyjevská vláda. „Jsou to stoupenci banderovců a nacistů, kteří zabíjejí lidi, mučí je a zavírají do vězení,“ popisoval s odporem.

„Lidé žijící na osvobozených územích nechtějí žít pod neonacisty. Lidé v Luhansku, Doněcku, Chersonu, Záporoží. Skoro pět milionů lidí,“ upozornil.

A pokračoval: „Nemáme žádné morální právo nechat tyto lidi. Musíme jim pomoci, aby mohli sami rozhodovat o svém osudu.“

Touto pomocí má být podpora referend o sebeurčení v Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti. Tyto oblasti podle Putina patří k „Novorusku“.

„Parlamenty těchto zemí vyhlásily referenda a požádaly Rusko o podporu,“ uvedl.

A obratem ujistil: „Uděláme vše, aby byly zajištěny podmínky o bezpečném provedení referend.“

Podle politologa Jiřího Justa, žijícího v Moskvě, byl projev překvapivý v jednom bodě: Putin sám přiznal, že operace nejde podle plánu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …