Moderní technologie mění tradiční průmysl spojený s výrobou letadel

06.09.2024 16:24 | Tisková zpráva

Český letecký výrobce Aero Vodochody učinil zásadní krok k digitalizaci a implementaci moderních technologií do svých výrobních procesů. V souladu s konceptem Čtvrté průmyslové revoluce, která spočívá v integraci inteligentních technologií do průmyslových a výrobních postupů, Aero zavádí špičkové IT systémy pro řízení a digitalizaci výroby letadel. Tento krok přinese výrazná zlepšení v oblastech vývoje produktů, plánování, výroby i v dodavatelském řetězci.

Moderní technologie mění tradiční průmysl spojený s výrobou letadel
Foto: Archiv Aero Vodochody
Popisek: Předseda představenstva a CEO Viktor Sotona Aero Vodochody

Aero oznámilo významnou investici do implementace dvou klíčových IT systémů – švédského IFS Cloud a Teamcenter od společnosti Siemens. Tyto systémy mají zvýšit efektivitu, produktivitu a flexibilitu společnosti, což umožní lepší přizpůsobení se rychle se měnícím podmínkám trhu a dodavatelským operacím. „Jedná se o jednu z největších IT investic v historii Aero,“ uvedl předseda představenstva a CEO Viktor Sotona v tiskové zprávě. Tato iniciativa představuje důležitý milník na cestě k plně digitálnímu provozu a vyšší konkurenceschopnosti společnosti.
 
Švédský IFS Cloud byl zvolen pro svou schopnost pokrýt široké spektrum firemních procesů. Tento systém pomůže digitálně plánovat a řídit výrobu, optimalizovat využití zdrojů a zajistit plynulý tok materiálů a komponentů. Kromě toho bude systém poskytovat pokročilé nástroje pro digitální řízení financí a projektů, což umožní lepší sledování nákladů a ziskovosti jednotlivých projektů.
 
Siemens Teamcenter se zaměřuje na digitalizaci životního cyklu produktů (Product Lifecycle Management – PLM). Díky jeho implementaci bude Aero schopno efektivně spravovat 3D CAD modely a výrobní procesy, čímž se zajistí maximální přesnost a konzistence ve výrobě. Zároveň systém podpoří rychlejší spolupráci mezi různými týmy, čímž se zkrátí doba vývoje nových produktů.
 
Integrace těchto systémů je součástí širšího trendu, který je známý jako Čtvrtá průmyslová revoluce (Industry 4.0). Tento koncept zahrnuje využívání moderních technologií, jako je internet věcí (IoT), umělá inteligence, velká data, robotika a automatizace, pro zefektivnění výrobních procesů. Aero se tímto krokem zařazuje mezi společnosti, které aktivně využívají inovativní technologie k modernizaci tradičních průmyslových oborů.
 
AERO Vodochody AEROSPACE je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. Společnost se specializuje na vývoj, výrobu a modernizaci vojenských i civilních letadel, přičemž její letouny, jako L-39 Albatros a nový L-39NG, jsou klíčové pro mnoho světových armád. Zavedení těchto inovativních systémů zajišťuje, že Aero zůstane na špici globálního leteckého průmyslu.
 
Digitalizace v Aero představuje významný příklad toho, jak moderní technologie mohou pronikat do tradičních průmyslových odvětví, jako je výroba letadel, a přinášet zásadní změny ve způsobu, jakým se dnes vyrábí a vyvíjí složité technologické produkty.
 
 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…