Mohli jsme mít Drahoše. A místo toho... Chvilkaři opět v akci, u volby prezidenta

29.10.2021 17:40

Spolek Milion chvilek se s blížícím se koncem Andreje Babiše (ANO) v postu ministerského předsedy začíná poohlížet po další činnosti a kromě tématu veřejnoprávních médií míří hlavní pozornost aktivistů i směrem k funkci prezidenta republiky. Ta by prý kvůli přímé volbě měla doznat výrazných změn v rámci její kontroly a na stole by tak měla být snaha o změnu Ústavy. Někdejší tvář spolku Jana Filipová se obává, že u příští volby hlavy státu hrozí scénář, který by se dal označit za noční můru chvilkařů. A nebyla sama.

Mohli jsme mít Drahoše. A místo toho... Chvilkaři opět v akci, u volby prezidenta
Foto: Facebookový profil Jany Filipové
Popisek: Senátor Jiří Drahoš

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
Spolek Milion chvilek, organizující v posledních letech především protivládní protesty a happeningy, po již téměř jisté nemožnosti sestavení vlády pod vedením dosavadního premiéra Andreje Babiše (ANO) hledá, kde dále pokračovat ve své činnosti a zaznívá tak, že odchod Babiše nestačí.

Spolek nyní prostřednictvím svého předsedy Benjamina Rolla hovoří o nutnosti „deagrofertizace státu“. „Chceme, aby se posílila nezávislost médií, justice. Aby se vyřešily největší kauzy a začalo se pracovat na vyvážení prezidentské moci,“ jmenuje Roll nynější úkoly přívrženců spolku pro Deník N.

Právě u posledně jmenovaného bodu by spolek Milion chvilek chtěl vyvolat debatu o změně Ústavy. Dle aktivistického uskupení totiž přímá volba prezidenta znamená, že hlava státu má od občanů větší mandát a Milion chvilek proto chce větší parlamentní kontrolu a to, aby ústavní žalobu na prezidenta mohla podat i jediná parlamentní komora.

Šlo by tak o významnou změnu oproti nynějšku, kdy je senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta vždy nutné odsouhlasit ústavní většinou v obou komorách.

A koho lze očekávat za prezidenta? Bývalá vlivná tvář a řečnice Milionu chvilek ukazuje na scénář, který je pro mnohé chvilkaře noční můrou.

Svého času jedna z nejviditelnějších demonstrantek spolku Milion chvilek Jana Filipová, která se „proslavila“ mimo jiného i soudním sporem s premiérem Andrejem Babišem u příležitosti včerejšího svátku nastínila, co se může stát.

Na úvod však ještě s fotografií neúspěšného prezidentského kandidáta a nyní senátora Jiřího Drahoše směrem k minulé prezidentské volbě podotkla: „Dnešní svátek republiky má pro mne poněkud zvláštní pachuť při myšlence, že jsme se dnes mohli s hrdostí dívat na to, jak náš pan prezident předává na Hradě vyznamenání.“

A pak již přichází k jádru věci, přičemž se netají, že se kvůli příštímu prezidentovi i modlí: „Modlím se za to, abychom se za pár let nemuseli dívat se znechucením, jak vyznamenání předává nějaký estebák,“ zaznělo od Filipové s dodatkem, že „upřímně řečeno, u nás je bohužel možné všechno“.

Kdo by mohl být příštím prezidentem, to ukázal nedávno ve své predikci i komentátor Petros Michopulos z podcastu Kecy&Politika. Podle něho má „veliké šance“ na úspěch právě končící premiér Andrej Babiš (ANO); k postupu do druhého kola prezidentského klání mu stačí přibližně 15 až 17 procent hlasů, podle počtu protikandidátů. „To Andrej dá s prstem v nose jenom s voličema hnutí ANO,“ tvrdí Michopulos s tím, že Babiš dostane ještě více.

Není však jediným horkým favoritem. „Kdo to dá taky bez problémů, je Tomio Okamura,“ předpovídal též Michopulos dále a argumentuje, že Okamura nyní má 10 až 12 procent, ale u prezidentské volby je vyšší účast.

Ve druhém kole volby prezidenta by tak podle Michopulose mohl nastat velice hořký scénář pro příznivce Milionu chvilek, tedy výběr právě mezi Okamurou a Babišem. V takovém případě by prý uspěl právě současný ministerský předseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…