Musíte šetřit, káže Fiala. Tak se podívejte, jak se z daní lidí „rozšoupl“ on. Bobošíková má účtenky

20.09.2022 20:30 | Komentář

Kážou vodu, pijí víno. Doslova. Premiér a jeho spojenci neustále prohlašují skromný životní styl za hlavní řešení současné krize. Markéta Pekarová Adamová navrhuje pověstný svetr jako zbraň proti Putinovi a Zbyněk Stanjura zase řeční o „rozpočtové disciplíně“. Sami si však dopřávají luxusní delikatesy i alkohol na rozmařilých večírcích s unijními elitami. Za peníze daňových poplatníků. Vládnoucí pětikoalici za to ostře zkritizovala politička a novinářka Jana Bobošíková.

Musíte šetřit, káže Fiala. Tak se podívejte, jak se z daní lidí „rozšoupl“ on. Bobošíková má účtenky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentka ISDE, Jana Bobošíková

Premiér Petr Fiala hlásá skromnost, kudy chodí. Naléhá na občany, aby šetřili, a tím zmírnili dopady současné krize. Jeho vláda však pořádá luxusní večeře pro eurokraty a plavby po Vltavě za miliony. To alespoň tvrdí ekonomka a novinářka Jana Bobošíková ve svém pořadu Aby bylo jasno na platformě YouTube. Bývalá kandidátka na prezidentku si ve svém podcastu nebrala servítky a na Fialově kabinetu nenechala nit suchou. K rozmařilému hýření mělo například dojít na dvoudenní akci v první polovině září, kterou Česká republika pořádala jakožto předsednická země EU v rámci zasedání ministrů financí a generálních guvernérů centrálních bank unijních států. Z peněz českých daňových poplatníků vláda k této příležitosti objednala občerstvení a servis pro 1 200 lidí, přičemž cena jídla za jeden den, který návštěvníci strávili v pražském Kongresovém centru, čítala 2 527 155 Kč bez DPH. Požitkářského festivalu, připomínajícího tanec elity na potápějícím se Titaniku, se měli údajně zúčastnit i pozvaní novináři. Nechyběl ani drahý alkohol.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Po jednání v Kongresovém centru a štědrém pohoštění se vybraná skupinka 320 vyvolených hostů vydala na devadesátiminutovou plavbu po Vltavě, která vyšla české daňové poplatníky na půl milionu korun. Unijní elity na ní mohly neomezeně konzumovat dva druhy piva, jakož i bílé, růžové a červené italské víno. V nabídce na občerstvení nechyběly všemožné delikatesy jako uzený losos a marinovaná kachní prsa a i přes veškerý odpor unijních špiček k současné vládě Viktora Orbána byla taktéž možnost si dopřát lahodnou maďarskou klobásu.

I kdyby po celodenním bufetu měli někteří evropští ministři a úředníci stále ještě hlad, nebyl důvod zoufat, neboť rozpočtově odpovědná vláda Petra Fialy nezapomněla pro hosty objednat galavečeři v paláci Žofín, jenž byl pro tuto příležitost pronajat za necelého půl milionu korun. Kdo ji platil, asi nemusíme připomínat. Ministři a eurokrati byli vládou pohoštěni tříchodovým menu v ceně 1 990 Kč na osobu, zatímco doprovodný personál včetně českých policistů se musel spokojit s bagetou, kávou a vodou za 130 Kč.

Dohromady projedly a propily unijní a vládní elity za den a půl čtyři miliony korun na účet českých plátců daní. Do celkové částky se přitom nepočítá pronájem paláce a lodí. Jana Bobošíková připomíná, že takových jednání nyní Česká republika v rámci svého předsednictví v EU pořádá desítky.

Tématem zasedání ministrů byly dopady války a udržitelnost veřejných financí. Zbyněk Stanjura totiž podle svých vlastních slov propaguje návrat k „rozpočtové disciplíně“. Premiér Fiala však ještě před necelým rokem říkal, že vláda má šetřit na sobě. Každý ministr měl podle něj ušetřit šest procent. „Já, kdybych měl tu možnost, tak bych dal každému ministrovi úkol, aby ve svém resortu našel provozní úspory ve výši šesti procent,“ prohlásil v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Toto šetření se ovšem zřejmě nevztahuje na tak zásadní a nepostradatelné výdaje, jako jsou kaviár a whisky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…