Na Ukrajinu zřejmě zamíří západní stíhačky. Americký velitel naznačil

21.07.2022 22:37 | Zprávy

Na Ukrajinu zřejmě zamíří západní stíhačky. Náčelník štábu letectva USA generál Charles Brown na bezpečnostním fóru v Aspenu naznačil, že Spojené státy nebo některý z jejich spojenců mohou brzy vyslat na Ukrajinu stíhačky. Informuje o tom server Politico.

Na Ukrajinu zřejmě zamíří západní stíhačky. Americký velitel naznačil
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Brown uvedl, že by se jednalo o stíhačky vyrobené v USA či v jiných západních zemích: „Jsou tu americké stíhačky, švédské gripeny, eurofighter nebo rafale. Takže existuje celá řada různých platforem, které by mohly jít na Ukrajinu,“ řekl na otázku novinářky z NBC News.

  • Původní text ZDE

Je nepravděpodobné, že by Ukrajinci dostali MiGy, pokračoval, protože bude těžké získat součástky z Ruska. „Budou to letadla neruské výroby, to bych vám asi mohl říct. Ale nemůžu vám říct, co to bude,“ poznamenal.

Od chvíle, kdy Bidenova administrativa poprvé vystoupila proti výzvám, aby evropské země poslaly na Ukrajinu stíhačky MiG, se v NATO diskutuje otázka – „měl by Západ poslat stíhačky?" Brownův komentář podle serveru Politico naznačuje, že jednání o skutečném vyslání bojových letounů v rámci Severoatlantické aliance již probíhá – ale jaký závěr přinese a kdy k němu dojde, zatím není jasné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyhráli jsem, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

18:12 Vyhráli jsem, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

„Náš cíl ubránit Senát před levicovými populisty se podařil," uvedl na tiskové konferenci premiér Pe…