Na českém zastupitelském úřadě v Kyjevě zůstává 29 lidí, hlásí úřad covid pozitivního Lipavského

14.02.2022 6:30

Na zastupitelském úřadě v Kyjevě zůstává 29 lidí, poslední rodinní příslušníci diplomatů českého velvyslanectví v Kyjevě odjedou dnes večer. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí Ministerstva zahraničí Lenka Do.

Na českém zastupitelském úřadě v Kyjevě zůstává 29 lidí, hlásí úřad covid pozitivního Lipavského
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

O stažení rodinných příslušníků kvůli stupňování hrozby ruské vojenské agrese proti Ukrajině informovalo ministerstvo v sobotu. V případě zhoršení situace přijme další opatření.

„Naši zaměstnanci konzulární služby v Kyjevě pracují i o víkendu, aby dokončili proces již udělených víz. Pracují v mimořádném režimu pro případ, že by bylo nutné omezit jejich počty z bezpečnostních důvodu," uvedla mluvčí.

Česká diplomacie znovu varovala před cestami na Ukrajinu kvůli napjaté situaci na hranicích s Ruskem. Českým občanům, kteří již v zemi jsou, doporučuje, aby zvážili opuštění Ukrajiny. Pokud k tomu budou chtít využít letecké dopravy, měli by tak učinit bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb aerolinek. Lidé, kteří se rozhodnou na Ukrajině zůstat, by měli podle doporučení Černínského paláce dbát maximální opatrnosti a pro případ nouze mít připravený plán evakuace.

Občany, kteří se na Ukrajině krátkodobě i dlouhodobě zdržují, vyzvala diplomacie k registraci v systému Drozd, který využívají české zastupitelské úřady například k informování turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tak obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Krize se vyostřila natolik, že USA vydaly pokyn k evakuaci části diplomatů z Kyjeva. Stavy na zastupitelských úřadech na Ukrajině snižuje i Rusko. Moskva ovšem popírá, že by měla v úmyslu Ukrajinu napadnout. V obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. Později se k výzvě připojily i další země.

O napětí na ukrajinsko-ruské hranici jednal premiér Petr Fiala (ODS) s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a dalšími unijními lídry. Situaci bereme vážně, napsal předseda vlády na Twitteru. Mluvčí kabinetu Václav Smolka ČTK sdělil, že víc informací k obsahu jednání není možné sdělit s ohledem na jeho neveřejnou povahu.

Informace přichází v době, kdy podle Deníku N ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) pracuje z domova, neboť měl pozitivní test na covid.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní Rady? Nejde o Vášáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní Rady? Nejde o Vášáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vašáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …