Náhoda? Útok v Mnichově na výročí masakru Izraelců na olympiádě

05.09.2024 11:02 | Monitoring

„V oblasti Karolinenplatz policisté stříleli na podezřelou osobu, která byla zasažena. O dalších podezřelých osobách zatím podle policie nejsou žádné důkazy,“ hlásí policie z německého Mnichova. Podle informací se v areálu Dokumentačního střediska NS ozvaly výstřely. Slyšeli to i úředníci hlídající izraelský generální konzulát. Zatím nedošlo k žádnému zatčení, ve vzduchu jsou vrtulníky. Na konzulátu se konala vzpomínková akce za olympijský útok v Mnichově v roce 1972.

Náhoda? Útok v Mnichově na výročí masakru Izraelců na olympiádě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cestou Mnichovem k místu podpisu Mnichovské dohody

Před devátou hodinou ranní mnichovská policie na síti X informovala o uzavření okolí náměstí Karolinenplatz, které je v centru města. Policie informovala, že postřelila jednoho podezřelého a zároveň vyloučila, že by šlo o organizovanou skupinu.

 

 

Zatím není jasné, zda došlo ke zranění někoho dalšího. V okolí náměstí je velké množství policistů i policejní vrtulník. Policie vyzvala veřejnost, aby se místům vyhnula.

Přišlo i oficiální vyjádření policie na místě. „Čas činu byl v 9 hodin na Karolinenplatz a Brienner Straße. Tam byla nalezena podezřelá osoba s dlouhou zbraní. Došlo k přestřelce mezi touto osobou a tam nasazenými hlídkovými strážníky, kteří zodpovídají za zajištění místa.“ Podezřelý byl zasažen a je stále na místě. Na místě je i policie se speciálními jednotkami. Speciální jednotky objevily podezřelé auto. V současné době neexistují žádné důkazy, že by byli zapojeni další pachatelé.

Policie také prosí, aby z místa nebyly zveřejňované žádné fotografie nebo videa. „Rádi bychom upozornili, že byste neměli zveřejňovat žádné obrázky nebo videa z operace, ani je sdílet on-line. Zřídili jsme portál pro nahrávání médií, je to nejlepší způsob, jak podpořit naše vyšetřovatele,“ zaznělo od mnichovské policie na síti X.

 

 

5. září 1972 zastřelili palestinští teroristé v olympijské vesnici dva muže a zajali devět rukojmích. Asi o 18 hodin později skončil pokus o záchranu smrtí devíti izraelských rukojmích, policisty a pěti útočníků. Po tomto útoku se ujal název Mnichovský masakr. Únos provedla 5. září 1972 palestinská skupina Černé září, která údajně vznikla pod záštitou Fatahu. Únosci z Černého září dali této akci krycí název Ikrit a Biram podle dvou vesnic v severní Galileji srovnaných Izraelem se zemí. 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podle Policie České republiky...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNeziskový živnostník , 05.09.2024 11:54:11
.... se nejednalo o Ukrajince.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…