Následky po očkování proti covidu? Šéfka obranného spolku promluvila

28.05.2024 16:55 | Monitoring

Martina Suchánková je předsedkyní spolku Rozalio, který se od doby už dávno před covidem angažuje v oblasti očkování za lepší informovanost, dobrovolnost, a který zastupuje osoby postižené očkováním. Na čem aktuálně v Rozaliu pracuje? A co říká všeobecně na západní medicínu?

Následky po očkování proti covidu? Šéfka obranného spolku promluvila
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Martina Suchánková

„Rozalio znamená pro rodiče lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování. Z toho je patrné vlastně to, čím my se zabýváme a kam směřujeme. Za prvé se snažíme rodičům poskytovat ty informace, a to jak informace odborné, to znamená, sdílíme nějaké články, píšeme články, stran vakcinace jak dětské, tak ale i obecně... Ty články směřujeme tak, aby to nebyly nějaké jednostranné články, protože na první dobrou najdete články, jak je očkování výborné, jak je bezpečné a že vlastně se dá téměř úplně každému doporučit téměř každá vakcína, když to přeháním. Ale podívejte se, je to tak. A nejsou to ani články, které taky existují – očkování je strašné, prostě zabíjí a jako je to úplně špatně, ale nějaké články, které jsou nějaké širší, přinášejí širší informace a hlavně podněcují ty rodiče nebo lidi, kteří si je čtou, k tomu, aby třeba dál přemýšleli, aby si něco dohledali. Aby viděli, že ty věci nejsou vůbec jednoznačné, že ten přístup k nim je různý, že je hrozně důležitý i ten přístup individuální,“ zmínila Suchánková.

„Přinášíme také informace právní, aby ti rodiče věděli, jaká mají práva a že i když je očkování povinné u nás, že se oni můžou rozhodnout, takže v tom je podporujeme a v tom vlastně podporujeme jejich rodičovské kompetence, aby věděli, co a jak. A pak máme tu linku ještě druhou, a to znamená nějakým způsobem ovlivňovat ten systém, který tady je, protože my, když jsme před 20 lety Rozalio zakládali, tak naše hlavní myšlenka byla, že změníme povinné očkování v dobrovolné. Brzy jsme zjistili, že to je teda opravdu běh na dlouhou trať, a tak se zatím v tom systému snažíme jakoby ukrajovat takové malé kousky, jako třeba to, že už děti můžou jezdit na školu v přírodě bez řádného očkování. To se povedlo po těch letech prosadit, takže i po té stránce legislativní nějakým způsobem se snažíme na tom pracovat. A to je jak ta povinnost, tak potom vlastně nějaká pomoc po případné újmě, po očkování,“ sdělila Suchánková.

A jaké je postavení těch, kdo jsou v souvislosti s očkováním postižení? Je vůbec v České republice možné, aby pojištěnec dosáhl na prokázání příčinné souvislosti mezi svými problémy a povinným očkováním?

„Musím říct, že situace je opravdu neblahá. Dlouhá léta neexistovala žádná pomoc po nějaké vážné újmě po očkování. Od roku 2020 máme zákon, ale ten je napsán tak, že nikdo nikoho nikdy neodškodní. Na druhou stranu je pravda, že máme veřejné zdravotní pojištění, a když má teda někdo nějaký problém, tak se má kam obrátit a jakoby tu léčbu neplatí. Ale ty další věci, které k tomu jsou, což je většinou mimo ten systém, co my známe vlastně třeba po poškození nějakých dětí, že ty děti potřebují prostě třeba časté rehabilitace, potřebují nějaké doplňky stravy, potřebují nějakým způsobem ještě nějaký další přístup, než jenom nějakou medikaci, tak to pak si ti rodiče bohužel teda hradí sami a s tím jim teda nikdo nepomůže. Nemluvě o tom, že třeba ti rodiče nemůžou chodit do práce, že teď, i když máme ty poškozené třeba po očkování proti koronaviru, ti taky nemůžou chodit do práce, prostě žádná pomoc pro ně není v současné době,“ doplnila. 

„Ještě nedávno tvrdila šéfka SÚKL poslancům, že u nás nemáme žádný vážný následek po očkování proti covidu. Co říkáte na takové lhaní vůči veřejnosti od státu? Každé očkování má přece svůj bezpečnostní profil včetně nežádoucích účinků. Je Česká republika v tomto popírání unikátní?" zeptal se následně moderátor Suchánkové.

„Určitě nějaká specifika máme, ale úplně ojedinělí nejsme. Je hrozné zmatení pojmů mluvit o očkování obecně, protože prostě to je tak široká škála té nabídky, že měli bychom se bavit o tom kterém očkování, třeba proti koronaviru, nebo očkování proti tetanu, očkování proti žloutence typu A nebo typu B. Vlastně každé to očkování je nějakým způsobem specifické a vlastně bylo by dobré mluvit o tom jednotlivě, s rozlišením. Takže to je jedna věc, proč vzniká to veliké zmatení pojmů.

Ale jinak, obecně – očkování je vlajkovou lodí západní medicíny. Západní medicína, intervenční medicína, která prostě teď působí – prostě teď intervenuju, máte nějakou nemoc, tak teď ji musím jako vyřešit. A nekouká na člověka z nějakého komplexního hlediska. Prostě bojujeme proti nemocem. Je fakt, že jestli někdo umí nejlíp člověka opravit a zachránit, tak to je západní medicína. To já si myslím, že teda je její tady postavení – ale bohužel, ona opanovala jakoby celý ten prostor péče o zdraví,“ sdělila Suchánková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Vanda Efnerová

Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejlepší“ stíhačka Jany Černochové: Potřebujete čtyři, aby jedna fungovala

14:30 „Nejlepší“ stíhačka Jany Černochové: Potřebujete čtyři, aby jedna fungovala

20,8 miliardy korun. Tolik má stát jen běžný provoz jedné stíhačky F-35. Na provoz a údržbu 24 objed…