Nástupce Le Penové, kandidát na premiéra: Munici na Ukrajinu ano. Ne vojáky a „dlouhé“ rakety

20.06.2024 12:14 | Zprávy

Ve Francii proběhnou za pár dní parlamentní volby a může se stát, že příštím premiérem bude mladý politik z hnutí Marine Le Penové Jordan Bardella. A pokud se stane příštím předsedou vlády sídlící v Paříži, Ukrajinci by se měli připravit na několik červených čar, které nepřekročí.

Nástupce Le Penové, kandidát na premiéra: Munici na Ukrajinu ano. Ne vojáky a „dlouhé“ rakety
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Předseda francouzské pravicové strany Národní sdružení Jordan Bardella

Předseda Národního sdružení, ve kterém hraje důležitou roli Marine Le Penová, Jordan Bardella by se mohl stát příštím francouzským premiérem. Za pár dní proběhnou volby do Národního shromáždění, které vypsal francouzský prezident Emmanuel Macron po krachu svých reformistů ve volbách do Evropského parlamentu. Ti dostali jen 14 procent, zatímco Bardella s Národním sdružením získal přes 30 procent hlasů.

Francouzští voliči zamíří k volebním urnám 30. června a 7. července.

Pokud se Bardella opravdu stane předsedou příští francouzské vlády, pak podle vlastních slov bude pracovat na dalším zvyšování výdajů na obranu. Jako premiér by prý také dál posílal munici na Ukrajinu, ale francouzské vojáky na Ukrajinu poslat odmítá. Ani do ukrajinského týlu.

O tomto postoji informoval server Politico

„Můj postoj se nezměnil, a to je podpora Ukrajiny poskytováním obranného vybavení, munice, operační logistické podpory a obranných zbraní, aby se Ukrajina mohla chránit, aby udržela frontu,“ řekl Bardella ve středu novinářům na okraj zbrojní show Eurosatory na předměstí severně od Paříže. „Na rozdíl od prezidenta Emmanuela Macrona jsem proti posílání francouzských vojáků na Ukrajinu,“ pokračoval s tím, že přítomnost bot francouzských vojáků na ukrajinské půdě je pro něj červenou čarou, za kterou odmítá zajít.  

Podle agentury Reuters navíc vyloučil poslání raket dlouhého doletu na Ukrajinu. V obavě, že by ji Ukrajinci použili k útoku na vojenské cíle v hloubi Ruska.

„Přeji si, aby Ukrajina měla k dispozici munici a vybavení, které potřebuje k udržení fronty, ale moje červená čára se nezmění,“ řekl podle agentury.

Ještě v roce 2022 Národní sdružení vyzývalo k prohloubení vztahů s Ruskem. Ale teď už obdobná prohlášení na webu hnutí Marine Le Penové nenajdete. A Bardella tvrdí, že jako případný premiér udělá všechno pro to, aby neoslabila role Francie na mezinárodní scéně a hodlá se dál plně angažovat i ve strukturách NATO.

„Nemám v plánu zpochybňovat závazky Francie na mezinárodní úrovni, protože jde o důvěryhodnost vůči našim evropským partnerům i vůči našim spojencům v NATO,“ řekl.

Macron pracuje na tom, aby se francouzští instruktoři skutečně dostali na ukrajinské území a cvičili zde ukrajinské vojáky.

Bardella sice plně odsuzuje narušení územní celistvosti Ruskem, ale na druhé straně odmítá jakkoli eskalovat napětí spojené s válkou na Ukrajině. „Protože Rusko je jaderná velmoc, a já jsem odhodlán k návratu míru a politické stability do tohoto regionu.“

Loni v létě francouzský zákonodárný sbor odhlasoval nezávazný sedmiletý plán o vojenském plánování, který předpokládá celkové výdaje na obranu do roku 2030 ve výši 413 miliard eur.

„Chci, aby Francie mohla pokračovat ve svém přezbrojování. Mou ambicí je zajistit Francii suverenitu a strategickou autonomii a budu pokračovat ve finančním úsilí stanoveném v zákoně o vojenském plánování. … A proto neplánuji posílat zejména rakety dlouhého doletu nebo jiné zbraně, které Ukrajině umožní zasáhnout ruské území. Můj postoj se nezměnil a nezmění – jde o podporu Ukrajiny a vyhýbání se všem rizikům eskalace v regionu a myslím si, že riziko eskalace je samozřejmě reálné,“ řekl Bardella.

Bardellovi je 28 let a podle BBC je pro řadu lidí velkou neznámou, jak se bude chovat jako předseda vlády.

„Vědí, že je směšně mladý, je mu pouhých 28, ale zdá se, že v dnešní době už na zkušenostech tolik nezáleží. Současnému prezidentovi je pouhých 46 a premiérovi 35. … Ale co si myslí, kde ideologicky stojí, jaký je to člověk – to jsou neznámé. Francouzi mají zřetelný pocit, že muž, kterého vidí, je zabalený balíček. Pěkně zabalený, ale obsah je záhadou,“ uvedla BBC.

Bardella byl vychován svou svobodnou matkou Luisou v Cité Gabriel-Péri ve městě Saint-Denis. Oba jeho rodiče jsou italského původu a jeho otec měl alžírskou babičku, upozornila BBC. „Do strany vstoupil v 17 letech a jeho vzestup byl raketový,“ uvedla britská stanice.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

4:44 Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

Že by NATO bránilo západ Ukrajiny? „Osobně to považuji za naprostý nesmysl,“ říká bezpečnostní exper…