Naštvali mě, ale já jim to zase hodím. Velký průzkum mezi voliči koalice

17.05.2024 12:45 | Monitoring

S prací a výsledky politických stran a hnutí současné vládní koalice je nespokojena nadpoloviční většina jejich voličů. Třetina z nich byla dala svůj hlas Svobodným, dále zvažují nejvíce hnutí ANO nebo stranu PRO, ukázal to exkluzivní dubnový průzkum společnosti SANEP.

Naštvali mě, ale já jim to zase hodím. Velký průzkum mezi voliči koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní poslanci hlasují pro pořad schůze

Šetření ukázalo, že s prací a výsledky současné vlády je nespokojena nadpoloviční většina jejích voličů (51,9 %). Naopak spokojení s prací a výsledky Fialovy vlády vyjádřilo spokojenost 40,5 %. 

 

Nejvíce vadí lidem, kteří v roce 2021 volili jednu ze stran vládní pětikoalice, úvahy o zavedení eura (83,9 %) či úvahy o zrušení práva veta v EU (78,1 %).

Dvěma třetinám nespokojených voličů vadí zvyšování daní (65,4 %). Obdobně velká skupina kritizuje vládu za špatné hospodaření státu, zadlužování a vysokou inflaci (62,9 %) a také za špatně zvládnutou důchodovou reformu (61,2 %).

Nespokojeným voličům stran vládní pětikoalice též vadí zavádění cenzury (56,7 %), aféry a kauzy členů vlády a vrcholných politiků (53,2 %), nezvládnutí energetické krize (49,1 %) či nedostatečné hájení národních zájmů (48,9 %).

 

Průzkum se dále zaměřil na to, zdali by lidé, kteří v parlamentních volbách v roce 2021 volili strany a hnutí, které tvoří současnou vládní pětikoalici, dali nyní těmto stranám opět svůj hlas.

Z výsledků průzkumu vyplývá, že více než dvě třetiny by i přes výhrady opět volila jednu ze stran stávající vládní koalice (69,7 %). Pětina pak uvedla, že by volila jinou politickou stranu nebo hnutí.

Nejvíce nespokojených voličů současných vládních stran by nyní dalo svůj hlas Svobodným v čele s jejím předsedou Liborem Vondráčkem (32,7 %). Pětina by pak nyní volila hnutí ANO v čele s bývalým premiérem a předsedou hnutí Andrejem Babišem (20,1 %). Třetí nejpočetnější skupina by se rozhodla pro stranu PRO Jindřicha Rajchla 13,7 %).

Čtvrtou nejpočetnější skupinu pak tvoří nespokojení voliči, kteří by nyní dali přednost Motoristům sobě, kterou vede dlouholetý spolupracovník bývalého prezidenta ČR Václava Klause Petr Macinka (11,4 %). Překvapením je pak zjištění, že necelá desetina nespokojených voličů současných vládních stran by volila hnutí Přísaha, kterou vede bývalý elitní detektiv a předseda hnutí Robert Šlachta (9,2 %).

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 11.–14. dubna 2024 na vybrané skupině v souhrnu 3400 dotázaných, kteří uvedli, že v roce 2021 volili v parlamentních volbách strany současné vládní koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

demence , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetatík , 17.05.2024 13:20:20
některých voličů je nekonečná dostanou do tlamy a ještě poděkují

|  10 |  0

Další články z rubriky

VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

11:28 VIDEO z Mannheimu. Jen pro otrlé. Útok nožem, pak nastupuje policie

Nožem s dlouhou čepelí zranil v pátek na tržišti v Mannheimu muž s „migračním pozadím“ několik lidí,…