Nátlak Zelenského, sledování. Reportéři odhalili. A je to tu. Médium volá o pomoc

10.10.2024 16:10 | Monitoring

Deník Ukrajinská pravda vystřelil ostrý mediální šrapnel směrem k prezidentské kanceláři Volodymyra Zelenského. Podle deníku dochází z prezidentské kanceláře k systematickému tlaku na celou redakci i na jednotlivé redaktory. Prezidentská kancelář podle deníku tlačí i na podnikatele, aby u nich zastavili svou inzerci. „Tyto a další neveřejné signály naznačují pokusy ovlivnit naši redakční politiku,“ stojí v prohlášení deníku. To vše se děje ve stínu toho, kdy prezident Zelenskyj útočil na tiskové konferenci na redaktora Ukrajinské pravdy Romana Kravetse, přičemž zpochybnil nezávislost deníku.

Nátlak Zelenského, sledování. Reportéři odhalili. A je to tu. Médium volá o pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Les kamer, ilustrační foto

„Chceme upozornit kolegy, partnery a mezinárodní organizace na dlouhodobý a systematický tlak, který Kancelář prezidenta republiky vyvíjí na redakci a jednotlivé novináře Ukrajinské pravdy,“ vydal deník vážné prohlášení naznačující, že na Ukrajině se politická moc snaží umlčet kritický hlas média.

A popsal svou roli hlídacího psa demokracie a svobody. „Rádi bychom vám připomněli, že hodnotami Ukrajinské pravdy od jejího založení v roce 2000 jsou redakční nezávislost, objektivita a schopnost svobodně mluvit pravdu,“ zdůraznila redakce a popsala, čeho se prezidentská kancelář dopouští.

Anketa

Ohrožuje vláda Roberta Fica demokracii na Slovensku?

hlasovalo: 21444 lidí

V prohlášení stojí, že deník má zamezený přístup na tiskové výstupy politiků i úřadů. Úřady podle nich mají zakázáno s redakcí Ukrajinské pravdy mluvit. Zároveň u toho prezidentská kancelář odrazuje případné inzerenty od toho, že by inzerovali v deníku Ukrajinská pravda. Deník připomněl tiskovou konferenci prezidenta Zelenského, na které zpochybnil nezávislost deníku.

„Tyto a další neveřejné signály naznačují pokusy ovlivnit naši redakční politiku. Je obzvláště pobuřující si to uvědomit v době rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu, kdy je náš společný boj jak o přežití, tak o demokratické hodnoty nesmírně nezbytný,“ napsala redakce naléhavě v prohlášení.

A hájila nezávislost médií jako takových. Je zcela na médiu samotném, jakou redakční politiku si zvolí. Do toho politická moc podle deníku nesmí zasahovat. „Svobodná volba témat a redaktorů je nedílnou funkcí a právem každého nezávislého média,“ píše deník.

A varuje, že jakýkoliv pokus o ovlivnění redakce ze strany politiků, jakýkoliv nátlak, bude patřičně zveřejněn a mediálně pokryt. Což, jak dovozuje deník, bude mít i mezinárodní důsledky. „Každý takový pokus jen posiluje naši motivaci odhalovat korupci a neefektivní řízení v nejvyšších patrech státní správy,“ vetkl si do štítu deník úhelné hodnoty žurnalistiky.

Na závěr deník vyzval ostatní mediální domy na Ukrajině, aby se za takové hodnoty postavily a aby tak daly najevo, že jim záleží na nezávislé žurnalistice, která měří všem stejným metrem. „Vyzýváme všechny, kteří si váží svobody slova a nezávislosti ukrajinské žurnalistiky, aby se k nám připojili a postavili se za tyto hodnoty,“ stojí v závěru prohlášení redakce Ukrajinská pravda.

Před tlakem na nezávislá média na Ukrajině varovala v červenci i organizace Reportéři bez hranic, která hlídá svobodu médií na celém světě. Podle Reportérů bez hranic roste tlak vůči médiím ze strany úřadů Ukrajiny již několik měsíců. Organizace mluví o sledování jednotlivých novinářů, o vyhrožování nástupem do armády i o zvýšené kontrole ze strany úřadů. Od začátku roku 2024 bylo nejméně pět novinářů sledováno nebo jim bylo vyhrožováno kvůli publikacím o korupci, informuje organizace.

Reportéři bez hranic odhalili také vnitřní cenzuru na Ukrajině a o úřady rozeslaném seznamu redakcí, které nesmí být vpuštěny na tiskové konference. Veškeré citace a rozhovory pak podle nařízení úřadů musí být zaslány ke kontrole do centra strategických vojenských komunikací tři dny před publikací. Podle organizace takové opatření působí jako odstrašující prostředek a znemožňuje médiím pokrývat probíhající válku v reálném čase.

„Jde o systematickou práci zaměřenou na diskreditaci novinářů, učinit z nich jakési nepřátele lidu, aby se jim a jejich investigacím nevěřilo,“ řekla pro Kyiv Independent Oksana Romaniuková, šéfka Institutu hromadných informací, ukrajinské nevládní organizace monitorující porušování svobody slova, ke dvěma útokům na investigativní novináře, kdy jednomu bylo vyhrožováno smrtí, druhému pak násilným odvedením do armády.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Nahrady

Dobrý večer, pane ministře, chci se zeptat, zda Vám přijde v pořádku do budoucna náhrada první dámě za výlohy spojené a její činností pro stát v částce cca 100 000,- Kč měsíčně? Opravdu, v dnešní době? Nechci být vulgární, ale v dnešní době, kdy spoustu lidí neví kudy kam a je to tragické, Vám to př...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 19 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„To tu ještě nebylo.“ Svědectví Petra Bystroně po projevu Orbána v EP

14:20 „To tu ještě nebylo.“ Svědectví Petra Bystroně po projevu Orbána v EP

Petr Bystroň, europoslanec za německou stranu Alternativa pro Německo (AfD), se s ParlamentnímiListy…