U nás není problém zatím vidět, ale je cítit určitá nejistota. Navíc mohou nastat lokální výpadky.
Mimo nás
Zemědělský odborník Petr Havel pro ParlamentníListy uvedl: „Naši producenti říkají, že kuřecí není, ale já jej na pultech stále vidím. Asi žijeme každý někde jinde. Nedá se to nazvat, že kuřecí není. Vždyť v médiích je stále nějaká sleva, třeba na kuřecí řízky. To, že není, je tedy nadsazené. Má logiku, že kuřecího masa je nyní o něco méně a má to několik důvodů. V České republice konzumace drůbežího masa neustále roste, protože je ze všech druhů mas nejlevnější. Navíc ceny drůbežího v posledních dvou třech měsících klesají. A to znamená, že se ještě více kupuje. Za další – začalo léto a je grilovací sezóna, takže je větší poptávka právě na toto maso, které se prostě na rošt hodí. Takže jde o určitý nárůst sezónní poptávky,“ vysvětluje Havel.
„Jestli polské kuřecí maso není, přiznám se, že nevím, ale má to logiku, protože se na náš trh právě odtud velmi dováží a export z Polska je přesměrováván do Francie, protože se blíží olympiáda a je jasné, že tam vznikne po drůbežím větší poptávka. Bude enormní nárůst lidí – účastníků i fanoušků, a to se samozřejmě projeví na zvýšené konzumaci kuřecího a drůbežího masa. Takže ve Francii shání surovinu, která je levná. Takže proč by to Poláci vyváželi k nám, když mohou na západní trhy za víc. A to se ještě blíží fotbalové euro. Takže šampionát v kopané a olympiáda zvedly poptávku po drůbežím. Kombinace grilování, celoevropských a celosvětových akcí a fakt, že drůbeží je u nás nejlevnější, a proto se hodně kupuje, žene odbyt do vývrtky. A když je větší poptávka a producenti nestačí reagovat, což se objeví jako lokální nedostatek někde, ale není to, že by drůbeží nebylo a situace se nějak zhoršovala,“ vysvětluje renomovaný zemědělský odborník.
„Už jsem někde říkal, že výhodou drůbežího masa je to, že má nejkratší produkční cyklus. Takže lze na dočasný a částečný nedostatek reagovat navýšením chovu. Na to je možné tedy operativně reagovat. Důvody tedy jsou, ale pokud se podívám na náš trh, za první čtvrtletí se sice snížila výroba kuřecího masa, ale jen o půl procenta. To je hrozně málo. Nevidím důvod, proč by se v dalším kvartálu měl tento snižující se stav nějak pokračovat. V objemu tuzemské produkce je to ve spotřebitelské poptávce a na to lze reagovat.“
Druhá komodita, která prý jde cenově nahoru, je vepřové maso. Údajně jeden z největších evropských producentů, Španělsko, si jej nechává více pro sebe.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala