U nás není problém zatím vidět, ale je cítit určitá nejistota. Navíc mohou nastat lokální výpadky.
Mimo nás
Zemědělský odborník Petr Havel pro ParlamentníListy uvedl: „Naši producenti říkají, že kuřecí není, ale já jej na pultech stále vidím. Asi žijeme každý někde jinde. Nedá se to nazvat, že kuřecí není. Vždyť v médiích je stále nějaká sleva, třeba na kuřecí řízky. To, že není, je tedy nadsazené. Má logiku, že kuřecího masa je nyní o něco méně a má to několik důvodů. V České republice konzumace drůbežího masa neustále roste, protože je ze všech druhů mas nejlevnější. Navíc ceny drůbežího v posledních dvou třech měsících klesají. A to znamená, že se ještě více kupuje. Za další – začalo léto a je grilovací sezóna, takže je větší poptávka právě na toto maso, které se prostě na rošt hodí. Takže jde o určitý nárůst sezónní poptávky,“ vysvětluje Havel.
„Jestli polské kuřecí maso není, přiznám se, že nevím, ale má to logiku, protože se na náš trh právě odtud velmi dováží a export z Polska je přesměrováván do Francie, protože se blíží olympiáda a je jasné, že tam vznikne po drůbežím větší poptávka. Bude enormní nárůst lidí – účastníků i fanoušků, a to se samozřejmě projeví na zvýšené konzumaci kuřecího a drůbežího masa. Takže ve Francii shání surovinu, která je levná. Takže proč by to Poláci vyváželi k nám, když mohou na západní trhy za víc. A to se ještě blíží fotbalové euro. Takže šampionát v kopané a olympiáda zvedly poptávku po drůbežím. Kombinace grilování, celoevropských a celosvětových akcí a fakt, že drůbeží je u nás nejlevnější, a proto se hodně kupuje, žene odbyt do vývrtky. A když je větší poptávka a producenti nestačí reagovat, což se objeví jako lokální nedostatek někde, ale není to, že by drůbeží nebylo a situace se nějak zhoršovala,“ vysvětluje renomovaný zemědělský odborník.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala