Nečas jede do Bruselu jednat o krizi eura

18.10.2011 7:29 | Zprávy

Český premiér Petr Nečas dnes navštíví Brusel, kde se setká s šéfem Evropského parlamentu Jerzym Buzkem i s českými europoslanci a diplomaty. Nečas se do Bruselu chystá ve chvíli, kdy vrcholí přípravy napjatě očekávaných summitů Evropské unie a eurozóny, které byly odloženy z pondělí a dneška na neděli.

Nečas jede do Bruselu jednat o krizi eura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Na vrcholných schůzkách by unijní lídři měli přijít s ucelenou strategií vyřešení současné dluhové krize zasahující zejména eurozónu. Dluhové potíže ale ohrožují celé evropské hospodářství, kterému hrozí opětovná recese.

Ve snaze řešit krizi, která je nejhorší v dějinách EU i eurozóny, se mimo jiné objevily hlasy volající po nové finanční injekci pro evropské banky i po změně unijních smluv. Od předsedy Evropské komise Josého Barrosa či šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta zaznělo, že by se měla zvážit i budoucnost pravidla jednomyslnosti, které v řadě otázek v EU či v eurozóně platí. 

Čtěte k tématům EU a euro:
Havel (ČSSD): Evropská krize a Nečasova ignorance
Bacha na posílání miliard do Řecka, varuje předák poslanců ODS
Jan Čermák: Čeká nás týden na jehož konci může být řecký dluh o polovinu nižší

Řeč bude i o zemědělství

Dá se očekávat, že právě otázky krize a snahy o její řešení budou patřit k hlavním tématům, o kterých dnes bude český premiér v Bruselu hovořit. K dalším by mohla patřit například plánovaná reforma společné zemědělské politiky či český postoj k unijnímu programu rozdávání potravin pro chudé, který ČR společně s několika dalšími státy kritizuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výhrůžka od STAN k ODS hned po volbách. „Nenechám si pro sebe, co vím.“

19:15 Výhrůžka od STAN k ODS hned po volbách. „Nenechám si pro sebe, co vím.“

Poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová začala na sociálních sítích vyhrožovat lídrovi SPOLU Janu Sko…