Nehoráznost. Miliony zkorumpovanému režimu na další zabíjení. Opozice odmítá Fialovu investici Ukrajině

28.06.2024 13:06 | Zprávy

Zástupci opozice kritizují zapojení Česka do iniciativy na dodávky dělostřelecké munice na Ukrajinu s částkou 865 milionů korun. Munici dodá česká firma STV Group. „Je to investice do bezpečnosti našich občanů a celé Evropy,“ prohlásil Fiala s tím, že do iniciativy se zapojilo osmnáct zemí z celého světa.

Nehoráznost. Miliony zkorumpovanému režimu na další zabíjení. Opozice odmítá Fialovu investici Ukrajině
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Premiér Fiala na společné tiskové konferenci s ministryní obrany Janou Černochovou informoval, že Česko přispěje na muniční iniciativu částkou 865 milionů korun. „Všechny finanční prostředky, které dává Česká republika, jsou pro jediného výrobce munice. V tomto případě jde o českou společnost STV Group,“ uvedl Fiala, že peníze podpoří českou zbrojovku. Do projektu se zapojilo 18 zemí, přičemž 15 z nich se zavázalo poskytnout finanční prostředky.

„Do iniciativy se v tuto chvíli finančně zapojilo patnáct zemí. Některé další země pomáhají také jiným způsobem,“ uvedl premiér.

Černochová Fialu doplnila s tím, že celkově se projektu účastní osmnáct zemí a že první várka munice už dorazila na Ukrajinu. „Dnes víme, že za měsíc červen všechno, co jsme měli dodat a co jsme deklarovali, tak je splněno,“ uvedla Černochová.

„Je to investice do bezpečnosti našich občanů a celé Evropy,“ deklaroval na síti X premiér Fiala.

 Černochová připomněla, že finančně už je pokryto celkem 500 tisíc kusů dělostřelecké munice, která bude dodána do konce roku, a že první dodávky munice už jsou na Ukrajině. „Jedná se o desítky tisíc kusů munice, které financovalo Německo. Děkujeme za spolupráci a podporu,“ uvedla na síti X.

Česko se do iniciativy na dodávky dělostřelecké munice na Ukrajinu zapojí částkou 865 milionů korun, což tvrdě kritizují zástupci parlamentní i mimo parlamentní opozice.

Předseda opozičního parlamentního hnutí SPD Tomio Okamura označil podporu Ukrajiny ze strany české vlády za nehoráznou: „Česká republika poskytne v rámci iniciativy dodávek munice pro Ukrajinu částku 865 milionů korun. Oznámili to premiér Petr Fiala (ODS) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS).To je naprosto nehorázné. Peníze, které Fialova vláda poskytne zkorumpovanému ukrajinskému režimu na zabíjení, mohly sloužit českým občanům,“ napsal na sociální síti X s tím, že SPD prosazuje mírová jednání, nikoli válku.

Připomněl, že průzkumy veřejného mínění jasně ukazují, že většina českých občanů podporuje ukončení války na Ukrajině i za cenu územních ztrát Ukrajiny a Češi nesouhlasí s dodávkami zbraní Ukrajině i s jejím členstvím v EU. Češi jsou i proti zapojení NATO na Ukrajině. Česko by mělo podle 65 procent dotázaných usilovat o rychlé ukončení války na Ukrajině, i když by to znamenalo, že Rusku zůstanou některá zabraná území. Zjistil to průzkum STEM. 54 procent Čechů podle nejnovějšího průzkumu STEM nesouhlasilo s dodávkami zbraní a vojenského materiálu na Ukrajinu, v případě bojových letadel to bylo ještě o tři procentní body lidí víc.

 

 

Petr Fiala se nám s velkou pompou pochlubil, že utratil 865 milionů korun z vašich daní za nákup munice na Ukrajinu, komentoval nákup munice předseda strany PRO Jindřich Rajchl. „Pokud se někde neztratí cestou, tak je Ukrajinci vystřílejí za pár týdnů. Většina jich skončí zavrtaných někde v zemi, část zraní či usmrtí jiné mladé slovanské muže. Víc nic. To vše za vaše peníze. No, nekupte to...“ uvedl na svém facebooku.

„Pokud skutečně chcete mír a nikoliv bezhlavé investice do zbrojení, pak volte PRO. Naše heslo zůstává stejné – ani náboj na Ukrajinu!“ uzavřel Jindřich Rajchl.

Podle zástupců ANO je iniciativa netransparentní a přináší „neuvěřitelné zisky zbrojařům“. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po úterní schůzce s prezidentem Pavlem a premiérem Fialou novinářům řekl, že to považuje za nemorální. Česko by podle něj mělo spíše prosazovat jednání mezi oběma znepřátelenými státy o ukončení bojů.

Na sociálních sítích se rozvířily vášnivé diskuse i samotných občanů, kteří si především stěžovali, že vláda tvrdí, jak nejsou finance na snížení cen energií, pro důchodce ani na léky, ale na Ukrajinu dál putují stamilionové částky.

Prezident Petr Pavel k iniciativě řekl, že je součástí celkového úsilí v podpoře Ukrajiny v jejím právu na sebeobranu, neboť napadená země nemá takové zdroje jako Rusko. Ocenil, že se podařilo první část dodávky doručit a že existuje už alespoň rámcový plán dodávek po zbytek roku. Očekává, že iniciativa bude jedním z bodů jednání na červencovém summitu NATO ve Washingtonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 180 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolik miliard, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 28.06.2024 13:56:23
již Fialova vláda darovala na financování cizí války na Ukrajině? Jsem přesvědčen, že kdyby do voleb šla s programem "Ukrajina na prvním místě", skončila by s jednočíselným výsledkem. Fialova vláda nemá od občanů žádný mandát, aby dávala peníze na vyzbrojování armády cizího státu, navíc státu tak zkorumpovaného, že většina těchto peněz skončí v kapsách několika osob. Fiala okrádá vlastní zemi a její občany jen proto, aby se mohl úchylně zubit nad zbraněmi, které kupuje z našich daní a obratem je posílá na Ukrajinu. V podstatě ve velkém zpronevěřuje peníze, které nevlastní. A za to bude jednou souzen.

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

17:25 „Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

Někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý hovořil s moderátorkou Alex Mynářovou v pořadu XTV.cz Podt…