Nejen zbraně. USA hradí Ukrajině i toto

06.08.2024 8:18 | Zprávy

Američané pošlou Ukrajincům další 3,9 miliardy dolarů. Během roku 2024 pošlou v součtu 7,8 miliardy dolarů. Peníze mají jít na platy učitelů, lékařů. Zkrátka na chod státu. Američané už Ukrajincům celkově poslali 27 miliard přímé pomoci. Ale na frontě dál teče ukrajinská krev a Rusové postupují metr za metrem. I když za každý metr také platí vysokou cenu. A o slovo se hlásí i ukrajinští partyzáni, kteří Rusům zatápí.

Nejen zbraně. USA hradí Ukrajině i toto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhal

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil, že země ničená Ruskem dostane od USA grant ve výši 3,9 miliardy dolarů. Prostřednictvím Světové banky.

„Jde o první tranši přímé rozpočtové podpory ze strany Spojených států v roce 2024. Celkem Ukrajina letos obdrží přímou rozpočtovou pomoc od Spojených států ve výši 7,8 miliardy dolarů, což nám umožní s jistotou překonat toto finanční období,“ uvedl předseda ukrajinské vlády na sociální síti Telegram, ze které citovala agentura Reuters.

Ukrajinské ministerstvo financí v samostatném prohlášení uvedlo, že prostředky budou směrovány na mzdy učitelů, zaměstnanců Státní záchranné služby a dalších veřejných zaměstnanců, jakož i na pomoc vysídleným osobám, rodinám s nízkými příjmy a lidem se zdravotním postižením.

„Grant pomůže ukrajinské vládě uhradit prioritní sociální a humanitární výdaje, aniž by se zvýšila dluhová zátěž,“ uvedl v prohlášení ministr financí Serhij Marčenko.

Ministerstvo uvedlo, že od února 2022 dosáhla přímá rozpočtová podpora ze Spojených států téměř 27 miliard dolarů, což je největší zdroj finanční pomoci Ukrajině.

Mezitím Rusové dál postupují na frontě a prolévají ukrajinskou krev a dál získávají metry ukrajinské půdy. Ale sami za to platí velmi vysokou cenu ruskou krví.

„Ruské síly nedávno učinily významný taktický pokrok směrem k Toretsku,“ napsal k tomu washingtonský Institut pro studium války (ISW).

„Ruské síly údajně pokračují v postupu východně od Pokrovska. 5. srpna ruské zdroje tvrdily, že ruské síly jsou blíže dokončení taktického obklíčení ukrajinských sil poblíž silnice T-0511 (O-054) jihovýchodně od Pokrovska,“ uvedl institut.

Ruské síly pokračovaly také v útočných operacích ve směru na Časiv Jar 5. srpna, ale neučinily žádný potvrzený postup. Ruské zdroje tvrdily, že ruské síly, včetně výsadkových (VDV) prvků, nadále zlepšují své pozice ve východní části Časiv Jaru a podél donbaského kanálu Siverskyj-Doněc. Ukrajinský generální štáb oznámil, že ruské síly neúspěšně zaútočily u Časiv Jaru, popisoval ruské snahy institut.

ISW informuje

ISW informuje

Není přitom bez zajímavosti, že o slovo se hlásí i ukrajinští partyzáni z hnutí Ateš. Hnutí odporu, které v Doněcké oblasti maří bojové úsilí okupantů. Server Kyiv Post napsal, že ukrajinští partyzáni zapálili reléovou skříň na železniční trati, která prochází okresy Kalininskyj a Budyonivskyj okupovaného Doněcka. Mělo k tomu dojít v neděli 4. srpna.

Partyzáni podle informací serveru zjistili, že trasa je důležitým logistickým uzlem, který přemisťuje munici, vojenskou techniku a personál pro ruské síly směrem k předním oblastem Toretsk a Prohres.

Minulý měsíc partyzáni ze stejné skupiny vyhodili do povětří železniční trať u ruského města Jekatěrinburg, která byla využívána k přepravě severokorejské munice.

Zástupce hnutí řekl Kyiv Post, že červencovou operaci provedl ruský občan, který „sledoval naše aktivity po dlouhou dobu a rozhodl se připojit k hnutí“.

Podle mluvčího Rus odmítl jakoukoli odměnu, protože byl motivován „ideologickými důvody“.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…