Největší krádež umění od války. V Drážďanech za bílého dne vybrali klenotnici

25.11.2019 17:05 | Zprávy

V pondělí ráno zloději vykradli jednu z nejslavnějších klenotnic Evropy, drážďanskou Zelenou klenbu (Grünes Gewölbe). Ukradené šperky, sošky a drahokamy přesahují hodnotu miliardy eur (25 miliard korun). Podle deníku Bild jde o největší loupež uměleckých děl od druhé světové války.

Největší krádež umění od války. V Drážďanech za bílého dne vybrali klenotnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výloha se šperky z jantaru

Zelená klenba se nachází u Rezidenčního zámku přímo v centru Drážďan a představuje nejdůležitější sbírku spolkové země Sasko. „Nejde jen o krádež uměleckých děl, ztrátu jsme utrpěli my všichni obyvatelé Saska,“ řekl zdrceně saský premiér Michael Kretschmer (CDU), jak uvádí server Lidovky.cz.

Policie zatím žádné podrobnosti nezveřejnila. „Pachatele jsme ještě neidentifikovali a zatím jsme nikoho nezatkli,“ řekl policejní mluvčí Marko Laske a dodal, že se brzy chystá tisková konference.

Samotní lupiči byli na akci dobře připraveni a šli na jistotu. Podle informací deníku Bild pachatelé nad ránem vyřadili elektrický proud v celém objektu a skrze zamřížované okno vnikli dovnitř. Bezpečnostní kamery uvnitř budovy ale běžely dále nezávisle na elektrické síti, a policie tak má celý čin natočený. Ukradeny byly spíše menší a lehčí předměty, zatímco větší vázy nebo obrazy na místě zůstaly.

Jedním z nejcennějších předmětů byl Mouřenín se smaragdovým stupínkem. Hodnota ukradených předmětů je podle šéfky saských státních sbírek nevyčíslitelná a ještě nebyl dokončen přesný soupis chybějících artefaktů. Odhadovaná ztráta je kolem jedné miliardy eur (25,5 miliardy korun).

Sbírka v Zelené klenbě započala za vlády saského kurfiřta a krále Augusta II. Silného (poč. 18. století), kdy Drážďany patřily k umělecky nejvýznamnějším městům Evropy. Už tehdy byly části sbírek poprvé zpřístupněny veřejnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Evropské frakce versus evropské národy

17:00 Ivan Hoffman: Evropské frakce versus evropské národy

POHLED IVANA HOFFMANA Čím dál více voličů si uvědomuje, že věci, které by si státy dříve vyřešily sa…