Německá obec s 1 300 obyvateli, vláda chce přivést až 400 uprchlíků. Místní se bouří

20.07.2024 13:06 | Monitoring

V obci Dabel na severovýchodě Německa žije asi 1 370 obyvatel. Od roku 2025 tu má fungovat centrum pro uprchlíky s kapacitou až 400 osob. Mezi místními tento nápad úředníků budí velký odpor. Mezitím německá vláda uvažuje o tom, že nechá azylová řízení proběhnout mimo území Německa. Podle neziskových organizací to může být v rozporu s ochranou lidských práv. Ve stejné době přicházejí zprávy o tom, jak narůstá množství fyzických zranění v centrálním ubytování pro uprchlíky v durynském Suhlu.

Německá obec s 1 300 obyvateli, vláda chce přivést až 400 uprchlíků. Místní se bouří
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Na okraji obce Dabel, kde žije 1 370 obyvatel, má vzniknout na počátku roku 2025 středisko pro uprchlíky. A místním se tento nápad ani trochu nelíbí. Podle deníku Bild záměr vzbuzuje mezi místními hluboký odpor. „Čestný starosta Jörg Neumann (57, nestraník) se obává, že integrace tolika uprchlíků nebude úspěšná,“ napsal deník Bild s tím, že podle úřadů má v novém centru žít asi 393 běženců, ale Neumann se obává, že to nakonec může být až 500. „Poměr jedna ku třem je velmi znepokojující, nemůže to fungovat,“ říká Neumann v rozhovoru pro BILD.

Menší ubytování pro méně lidí by pro Neumanna nebyl problém. Pak by integrace mohla být úspěšná, říká. S rozlohou 4 767 kilometrů čtverečních je Ludwigslust-Parchim druhým největším okresem v celém Německu, ale s 214 400 obyvateli je jen řídce osídlený a převážně venkovské ubytování sází na „koncepty vesnice ve vesnici“, které zajišťují i péči o děti, jazykové kurzy a lékařskou péči. Operace v Dabelu je plánována na tři až šest let.

Uprchlíci mají být ubytováni v objektu, jenž původně sloužil jako vojenský areál. Vzhledem k jeho využití jako obytné čtvrti však vzrostly požadavky, jako je například ochrana proti hluku.

Mezitím německá vláda uvažuje o tom, že nechá azylová řízení proběhnout mimo území Německa. Podle neziskových organizací to může být v rozporu s ochranou lidských práv.

„Více než 300 organizací napsalo otevřený dopis, v němž vyzvalo kancléře Olafa Scholze (SPD) a státní premiéry, aby jasně odmítli plány na outsourcing azylových řízení. Tyto plány v praxi nefungovaly, byly ,extrémně drahé' a ,představovaly hrozbu pro právní stát',“ píše se v dopise, na který upozornil zpravodajský pořad Tagesschau veřejnoprávní televize ARD.

Spolková vláda zatím k problému nezaujala jasné stanovisko. Opoziční CDU požaduje možnost vyřízení azylového řízení v tranzitních nebo původních zemích.

„Takové projekty často vyvolávaly velký strach mezi uprchlíky a zvyšovaly riziko sebepoškozování a sebevraždy, zejména mezi těmi, kteří potřebují ochranu, jako jsou děti nebo lidé se zdravotním postižením,“ upozornil Tagesschau.

Ve stejné době přicházejí zprávy o tom, jak narůstá množství fyzických zranění v centrálním ubytování pro uprchlíky v durynském Suhlu. Podle magazínu Spiegel se v komplexu nedávno rozšířili švábi a plíseň. Ve městě žije si 40 tisíc lidí.

„Jen v roce 2023 došlo v ubytovacím zařízení ke 150 případům ublížení na zdraví, jak uvedla policejní stanice Suhl pro Spiegel. Předloni tam bylo evidováno pouze 42 fyzických zranění. Ve městě navíc dramaticky vzrostl počet krádeží v obchodech. Loni bylo evidováno 571 případů, z toho 412 krádeží v obchodech ze strany imigrantů. Předloni jich bylo 311, z nichž 156 připadalo na přistěhovalce,“ napsal server.

Starosta Suhlu André Knapp (CDU) má za to, že zdejší situaci měla pomoct řešit centrální vláda v Berlíně, ale neudělala nic. Přitom v zařízení, které bylo původně určeno pro 800 osob v různých dobách žil až dvojnásobek migrantů.

Před několika měsíci na kritiku reagoval durynský ministr vnitra Georg Maier (SPD). Oznámil, že ubytování bude uzavřeno do roku 2026. Nájemní smlouva nebude prodloužena.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tento poměr 1300:400 bude do deseti let standardem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 20.07.2024 17:44:44
ve všech sídlištích Evropy a pak se to překlopí. A tu už tady, Pánbůh zaplať, nebudu. Co si mladí navolili, to mají. A neříkejte těmto lidem "uprchlíci". Před ničím vesměs neprchají. Jen před následky svého přemnožení, lenosti a tedy vznikajícího diskomfortu. Jdou si pro dobré bydlo na úkor původního obyvatelstva u vědomí toho, že Evropa je tak praštěná, že si odtrhne od úst, aby se oni měli dobře. Ekonomičtí krimigranti je správnější název.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 mělo podle ukrajinského …